Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Nationella minoriteter och urfolket samerna

Glad kvinna håller armen om man i samisk klädsel
Foto Tomas Jönsson

Nationella minoriteter och urfolket samerna är en stor tillgång för Norrbotten och vi vill stödja områdets språk, kultur, historia och näringar.

Nationella minoriteters och urfolket samernas kultur är en viktig aktiv och nyskapande del av kulturen i Norrbotten. I Sápmi finns några av regionens mest framgångsrika konstnärer och kulturskapare och i Tornedalen sjuder det av engagemang och utvecklingskraft. I länet finns en betydande sverigefinsk och romsk kultur.

Region Norrbotten vill stärka den kulturella infrastrukturen och hitta gemensamma strategier för de nationella minoriteterna och urfolket samerna att fortsätta utvecklas och vara en stark del av Norrbottens kulturliv. Det finns ett stort behov att samverka och göra saker tillsammans för att flytta fram positionerna. 

Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset

"Många av oss unga vet inte om att vi tillhör en urgammal minoritet, ändå bär vi den ärvda skammen. Den skammen måste vändas till stolthet."

Kulturskribenten Mattias Timanders ord  inleder rapporten POPPA - Kultursamlande verksamhet för tornedalingar, kväner och lantalaiset. I den sammanställs resultaten från djupintervjuer och digitala workshops, studiebesök och Town Hall-möten med minoriteten. Barn och vuxna, politiker och kulturaktörer har kommit till tals. Föreningen Norden Norrbotten har på uppdrag av Region Norrbotten genomfört projektet. 

Läs mer hos föreningen Norden

Barn målar på en genomskinlig plastfilm uppställd mellan träd.

Kristina Nilsson

Strateg, kultur

0920-28 40 20
kristina.b.nilsson@norrbotten.se