Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

RUS med unga: ”Varför ska allt vara i stadskärnan?”

Vad skulle göra att ni trivs ännu bättre där ni bor? Hur ser drömläget ut, och hur når man det? Varför är en viss fråga viktig för er? Det var några av frågorna när vår ungdomskonsulent Isa Ponturo träffade Ungdomsrådet i Boden. Norrbottens unga är länets framtid. Självklart vill vi veta vad de tänker om hur platsen där de bor borde utvecklas fram till 2040.

Ungdomar runt ett bord diskuterar och antecknar.
Mimmi, Josefin, Aisha och Emil funderar över vad som krävs för att få bättre koppling mellan landsbygd och stadskärna.

Tonåringarna i Ungdomsrådet var redan uppvärmda när ungdomskonsulent Isa Ponturo kom till gården Hörnet i centrala Boden. De hade fått en visning av en framtida mötesplats för kommunens unga. Det var tydligt att de är vana att få tycka till om frågor som berör samhällsutvecklingen i Boden.

 – Vi får möta politiker, dela med oss av åsikter och tankar, sade Mimmi som är en av veteranerna i rådet. Hon har varit med i fyra år och är också ordförande i ungdomsfullmäktiges styrelses eventutskott .
– Det är roligt att vara engagerad i något, sade ungdomsrådskollegan Josefin.

Efter några minuter av presentation och småprat var det dags för workshop. Ungdomsrådet fick ta del av materialet som tagits fram specifikt för att få in ungas tankar, perspektiv och förslag till arbetet med Norrbottens nya regionala utvecklingsstrategi (RUS). Omedelbart var diskussionen igång. Första frågan: Vad är bra med att bo i Boden?

 – Att vi fått ett nytt ridhus!
– Det finns bra med sporter att välja på, många idrottsföreningar.
– Det är typ perfekt population, inte för mycket folk. Det kommer att bli fler men än så länge tycker jag att det är väldigt bra med folk.
 – Man kan känna sig trygg, det är en ganska säker stad.


Tor och Artöm önskar att det vore lättare för unga att själva skapa och driva föreningar och klubbar.

”Dåligt med bussar”

Därefter fick Ungdomsrådet diskutera vad som är dåligt med att bo i Boden, och vad som skulle kunna få dem att trivas bättre i sin stad.

 – Det är långt till större städer.
 – Det går dåligt med bussar lördagar, och inga alls söndagar.
 – Det finns begränsade utbildningsmöjligheter, det är därför folk flyttar och inte tar sig tillbaka.
 – Man kunde försöka locka hit större klädkedjor eftersom Boden ska växa.
 – Byavägarna är hemska i Boden, varenda en. När de försöker fylla i gupp blir det värre gupp, pröva att köra EPA till Gunnarsbyn.

Nästan alla i rådet har hamnat där genom Ungdomsfullmäktige, en viktig del i demokratiprocessen bland unga i Boden sedan snart tjugo år. Hela året pågår ett arbete med att involvera unga på skolorna i att ta fram förslag, tankar och idéer inför Ungdomsfullmäktigedagen – en dag av panelsamtal, diskussion, motionsskrivande och möten med lokala beslutsfattare.


Den ena av de två grupperna som tog sig an arbetsbladen fokuserade på hur man får en bättre koppling mellan stadskärnan och byarna.

När det var dags att summera slutsatserna handlade många av önskemålen om åtgärder för att landsbygden ska leva.

 – Det är viktigt med en levande landsbygd, Boden ska vara en inkluderande kommun.
– Drömscenariot är en bra koppling mellan landsbygd och stadskärna, det ska vara bekvämt att ta sig från byar till stan.
 – Bind ihop landsbygden med staden. Det går typ inga bussar, i Unbyn går det två bussar om dagen. Missar man dem är det kört.
 – Det är friluftslivet som är grejen med Norrbotten. Allt nytt kommer i stadskärnan, men folk kommer ändå hit för att se naturen. Varför ska allt vara i stadskärnan?

Lättare att starta klubbar och föreningar

Andra önskemål handlade om utbud av affärer och fritidsaktiviteter. Rådet efterfrågade åtgärder som stöttar ungas möjlighet att organisera sig i klubbar och föreningar, som bidrag, lokaler och hjälp med administrationen.

 – Tänk om man vill ha en rollspelsklubb i Harads, och man kan ansöka om pengar för att starta en?

Den sista workshop-frågan handlade om hur det skulle kännas om deras drömläge med verklighet.

 – Det vore kul att se hur bra kommunen funkar, att det blivit sådan utveckling och sammanhållning. Det är klart att man skulle bli glad av det! säger en av deltagarna.


Region Norrbottens ungdomskonsulent Isa Ponturo hjälper Tor, Artöm och Alice vidare med frågorna. 

Individuella svar

Den timslånga RUS-workshopen avrundas med att ungdomarna får lämna individuella svar digitalt. Tanken är att ingen ska behöva bli tolkad av någon annan, eller att man ska behöva vara överens i gruppen.

 – Passa på att säga det ni inte vill säga i grupp, tipsade Isa.

Ungdomsrådets inspel hanteras på samma sätt som alla andra vi samlat in under året, på dialogmöten i kommunerna, via workshop på egen hand och via det vi kallar ”öppna frågan” – en enda fråga om vad man tycker är viktigt.

Är du själv ung eller jobbar med unga som är 12-20 år? Använd gärna vårt särskilda metodmaterial med instruktioner och arbetsblad.  På så vis hjälper du oss att få ta del av fler ungas åsikter, förslag och perspektiv. Sista dagen att bidra är 1 november. Frågor? Hör av dig till isa.camara-ponturo@norrbotten.se.

Läs mer om ungdomars inflytande och delaktighet i Boden:
Ungdomsrådet
Ungdomsforum
Ungdomsfullmäktige

Text & bild: Sara Stylbäck Vesa