Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Vi har frågat och lyssnat – vad händer nu i RUS-processen?

År 2024 var samtalets år för Region Norrbottens regionala utvecklingsavdelning. Från februari och in i november har vi samlat in norrbottningarnas tankar, behov, förslag och åsikter om Norrbottens väg till 2040. Nu börjar arbetet med att omvandla förslagen till en ny regional utvecklingsstrategi (RUS).

Tove Cullhed står framför en roll-up med budskapet "Tillsammans för Norrbotten"
RUS-dialogerna är slut – nu börjar arbetet med att ta vara på allt som norrbottningarna har bidragit med. Tove Cullhed leder arbetet. Foto: Sara Stylbäck Vesa

Målet var att få ta del av många perspektiv, från alla delar av länet. Därför har vi besökt alla länets kommuner och hållit heldagsworkshops som vem som helst kunnat anmäla sig till. Där har vi träffat politiker och personer som jobbar med utvecklingsfrågor på kommunerna. Men också lärare, pensionärer och representanter för näringslivet och föreningslivet.

Norrbottens unga kommer att vara vuxna år 2040, och vi ville veta vad som var viktigt för dem. Vi har pratat med unga på bland annat fritidsgården i Övertorneå, på UF-mässan, med ett par skolklasser i Kalix och med ungdomsrådet i Boden. Vi har intervjuat vuxna som jobbar med ungdomar och haft en kampanj på TikTok. Till stöd har vi dels haft ett särskilt utformat workshopmaterial för unga, dels den så kallade ”öppna frågan” där vi ställt en enda fråga om vad som är viktigt för ett bra liv i Norrbotten i framtiden.

Utöver det har vi haft särskilda dialoger med nationella minoriteter och urfolket samerna, med samhällsplanerare, bildningsförbunden, ledarnätverk, Länsstyrelsen, näringslivet, SFI-elever och besökande studenter från andra länder.


Arvidsjaur var en av de första kommunerna på den långa RUS-turnén. Kristin Hammarberg från RISE var workshopledare där. Foto: Gustav Edman

1500 inspel

Som ett komplement till de andra metoderna lanserade vi en workshopfilm som gav möjligheten att hålla workshop på egen hand, med minst tre personer, på en dryg timme. Bland annat flera branschorganisationer och aktiva inom föreningslivet valde att hålla en sådan.

Totalt har vi fått över 1500 inspel till RUS:

481 inspel kom från kommundialoger och temadialoger
338 svar kom från ”workshop på egen hand”          
410 svar kom från ”öppna frågan”
165 svar kom från workshop med unga
17 svar från intervjuer av vuxna som jobbar med unga
86 svar kom från besökande studenter från andra länder

Till det tillkommer svar från några workshops där vi saknar statistik över antalet deltagare.

”Tacksamma för alla som gett av sin tid”

- Vi gjorde en satsning på att nå ut till många norrbottningar, även personer som vi inte brukar möta i våra nätverk och samarbeten. Men det hade inte fungerat om inte så många faktiskt nappat på erbjudandet om att vara med och bidra. Vi är så tacksamma för alla som gett av sin tid och sitt engagemang, säger Tove Cullhed, processledare för RUS.


Efter ett år av dialoger går nu RUS-arbetet in i nästa fas för Tove Cullhed och hennes kollegor. Foto: Sara Stylbäck Vesa. 

Vad gör vi nu av detta stora material? Jo, vi sammanställer och analyserar inspelen för att hitta de större mönstren, det som många pekat ut som viktigt att samarbeta kring på vår väg mot 2040. Med hjälp av AI analyserar vi de stora datamängderna för att ta fram sammanfattande rapporter. På RUS-översikten har vi länkat till rapporter från de kommuner vi har besökt.

När analysen är klar börjar arbetet med att skriva fram ett första förslag till en ny RUS. Det ska bli ett dokument som omfattar de behov, utmaningar och visioner som norrbottningarna bidragit med. I det arbetet deltar flera medarbetare som har olika ansvarsområden inom regional utveckling.

- Vi ska nu ta hand om de inspel vi har fått på bästa sätt och ta hänsyn till de olika förutsättningarna för utveckling som finns på olika håll i länet, säger Tove Cullhed.

Från remiss till färdig RUS

I april går förslaget ut på remiss. Det innebär att det går att granska det första förslaget och tycka till om det. Kanske är det något som behöver få större tyngd eller någon komplettering som kan behövas? I den här fasen går det fortfarande att påverka slutresultatet.

Från 1 juni går vi igenom remissvaren. Utifrån dem bearbetar vi den nya RUS:en ett varv till innan den färdiga versionen går vidare för politiskt beslut.

Slutversionen ska vara klar i oktober 2025, för att sedan gå igenom den politiska processen. I december 2025 ska Norrbottens nya regionala utvecklingsstrategi klubbas av regionfullmäktige.

Hur tar jag del av processen så här långt?

Den som vill ta del av inspel som vi fått kan besöka utvecklanorrbotten.se/rus, där det finns artiklar från varje kommundialog och en del dialogmöten med andra grupper.

Dessutom finns det en RUS-översikt där kan du flytta dig runt, zooma in och ut och klicka på länkar. Där finns bland annat rapporter i pdf-format från dialogmötena. Du behöver inte logga in, klicka bara på ”View as a visitor”. Du hittar översikten här.

Text: Sara Stylbäck Vesa