Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Emigration Expo 2025: ”Vi söker naturen, klimatet, livsstilen”

Ibland sås ett frö – ibland säkras en ny invånare i Norrbotten. Intresset för ett nytt liv i norr var stort när Norrbotten för tredje gången återkom till Emigration Expo i Nederländerna.
– Nu har vi bestämt oss, vi flyttar, vi förändrar våra liv, vi drar! sade Natalia Correira, en av 14 000 besökare på mässan.

Arjoen Voorneman blev lulebo efter Emigration Expo 2023 och försöker nu värva nya landsmän.
Arjoen Voorneman blev Lulebo efter Emigration Expo 2023. Foto: Nino Pels

Hundratusentals nederländare vill lämna sitt land. Och ganska många gör det också – drygt 500 om dagen. De är pressade av dyra bostäder, trafikstockningar, hård konkurrens om jobb och ständig stress. De längtar till natur, lugn, tystnad och mer tid för familjen. Norrbotten kan erbjuda det – och är i stort behov av inflyttning. Det är därför vi för tredje året på raken åkt med en stor delegation till mässan Emigration Expo.

Under det gemensamma namnet Arctic Sweden samarbetar Region Norrbotten, elva av länets kommuner, Arbetsförmedlingen Eures, Länsstyrelsen Nära Mat och Luleå tekniska universitet kring inflyttning av nederländare och andra från EU/EES.

”Börjat träna svenska”

Till Arctic Sweden-montern kom tusentals personer som delade med sig av sina drömmar och förhoppningar, ställde frågor och ibland också prövade att använda sin nybörjarsvenska.

– I år är de ännu mer intresserade av att flytta hit. Jag har träffat några av dem förra året och nu har de börjat träna på svenska och är väldigt duktiga på svenska. Det tycker jag är en väldigt stor skillnad, säger Monica Barck Flygare, Kompetenslotsen på Luleå kommun.


Monica Barck Flygare har följt med till mässan i Houten alla tre åren och ser en utveckling hos besökarna hos Arctic Sweden.

I år var fler mässbesökare pålästa och klara över vad de vill. Arctic Sweden fick besök av flera personer som kom för att ställa detaljerade frågor. Vissa hade redan bestämt sig.

– Vi har haft många besökare i vår monter som har varit seriöst intresserade, så vi är väldigt nöjda. Även sådana som var här förra året som vi kanske sådde ett frö hos. Nu har vi tre familjer som är på väg till Överkalix, sade Sofi Wiippa Lahti, projektledare för projektet Move on up som lyckats öka kommunens befolkning.

Fullsatta seminarier

I samband med mässan höll Arctic Sweden i två fullsatta seminarier. Fem nederländare som redan flyttat delade med sig och berättade om sina nya liv och delade med sig av tips.

– Av en ren händelse hamnade vi i Arjeplog och förälskade oss. Nu har vi ett vackert hus vid en sjö. I Nederländerna hade vi ett helt annat liv med viktiga karriärer, stressigt liv, hektiska scheman. Vi sa att vi ville skapa ett liv vi inte behövde ta semester från. Och vi har uppnått det för nu har vi ett fint liv med mycket frihet, sade Janneke de Haan som driver eget företag och jobbar som receptionist.


Janneke de Haan flyttade till Arjeplog med sin man Maarten 2022 och de är nu etablerade med säsongsarbeten och eget företag inom besöksnäringen. 

Berättelserna från nederländarna som etablerat sig i Övertorneå, Arjeplog, Luleå och Boden gjorde intryck.

– Vi söker naturen, klimatet, livsstilen. Att inte stressa hela tiden som man måste i Nederländerna. Vi var precis på seminariet och nu är vi nästan övertygade om att flytta dit, sade Larissa som besökte mässan med sin man Tristan.

Värdefullt stöd från EURES

Tristan och Larissa var ett av flera par som sökte kontakt med Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen. Hon kan berätta om de stöd man kan få om man söker arbete i ett annat land inom EU/EES, till exempel för språkstudier, intervjuresor och omlokalisering. Men hon har också mycket bra kunskaper om Norrbottens arbetsmarknad.

Bland de mässbesökare som Kirsi jobbar vidare med efter mässan finns två läkare, sjuksköterskor, lärare, veterinärassistent, geolog, ingenjör, lastbilsförare, svetsare, installationstekniker, ett par inom järnväg, logistiker, trafikplanerare och mekaniker.

Kirsi Paloniemi Lundqvist från EURES Sweden Arbetsförmedlingen berättar för mässbesökarna om delar med sig av sin kunskap om arbetsmarknaden i Norrbotten. Här med Tristan och Larissa.

– De här två läkare kunde flytande svenska, de kunde till och med lite finska. De lyssnade på Finnmix på fredagarna, och en av dem har jobbat i Sverige, berättar Kirsi.
Hon bedömer att även de andra har ganska goda chanser att få arbete i Norrbotten.

– De passar perfekt in på det som händer här i Norrbotten, men ibland tar det lite tid. Alla är inte beredda att flytta här och nu, utan kanske tänker sig nästa år.

Riktad satsning på livsmedelskompetens

Till årets mässa har vi gjort en extra insats för att visa på möjligheterna att driva jordbruk och jobba med livsmedelsproduktion. Många nederländare har erfarenhet från livsmedelssektorn och skulle kunna hjälpa Norrbotten att bli mer självförsörjande. Niklas Koserius, strateg inom finansiering och projektstöd på Region Norrbotten, berättade om möjligheterna på seminarierna och träffade flera intresserade.


Niklas Koserius (mitten) var med till Emigration Expo för första gången. Till vänster nederländaren Cornelis Uittenbogaard som är samhällsplanerare i Övertorneå.

– Redan vid seminariet var folk jätteintresserade. På en timme har jag pratat med minst sex-sju personer som kommit fram. Jag har haft ganska långa diskussioner, de frågar om detaljer och verkar taggade. Så det har varit jätteroligt, stort intresse, sade han.

TV-kändisens liv i Arjeplog

En annan som gjorde intryck på seminariet var Guido van den Berg, som är tv-kändis i Nederländerna. Han var med i ett populärt dejtingprogram vars titel betyder ungefär ”en vinter full av kärlek”. I programmet dejtar Guido tillresta kvinnor i sin hemmiljö i Arjeplog.

– Det är rent, det är tryggt, det är öppet, inom vissa gränser kan du göra vad du vill. Det är en vacker plats, sade Guido och berättade också om hur han som jobbar som lärare ofta kan förlägga undervisningen utomhus.


Guido van den Berg och moderatorn Ella Jonsson under ett av de fullsatta seminarierna.

I montern jobbade knappt tio nederländare som redan tagit steget till Norrbotten och därför kunde svara på frågor på det egna språket. Som ambassadörer visade de också att drömmen går att förverkliga. Hendrik van der Ween, som flyttade för bara sju månader sedan och jobbar som lärare i engelska på en högstadieskola i Boden, var en av dem.

– Det är bra att vara här och berätta om Norrbotten för människor från Nederländerna. Det har varit jättekul att prata med så många. Norrbotten är jättefint och jag vill gärna berätta om det, sade han på en svenska som blivit ganska bra på kort tid.

Hendriks fru Wiepie jobbar idag på Stegra och var också med till Houten. Hon berättade om hur hon sagt tvärt nej till norra Sverige, men blev nyfiken efter mötet med Arctic Sweden på mässan för två år sedan.

Petra Selberg, projektledare för Emigration Expo på Region Norrbotten, var mycket nöjd.

– Det är jättekul att det finns ett stort intresse för Arctic Sweden, vilket både trängseln i montern och fullsatta seminarier vittnade om. Alla i delegationen visade ett otroligt fint engagemang och ambassadörskap för vårt län, sade hon.

”Långsiktigt arbete”

Nu följer arbetet med att ta vara på de nya kontakterna, så att intresset ska landa i en flytt till länet. Ungefär 250 mässdeltagare bedöms som seriösa kandidater för en flytt.
Saker ska falla på plats med jobb, bostad och praktiska saker. Där kan både Eures Sweden Arbetsförmedlingen och kommunernas inflyttningslotsar hjälpa till.

– Som region har vi också en del utmaningar att jobba med. Det handlar om att stärka näringslivets mottagarkapacitet och få fler bostäder. Det är ett långsiktigt arbete som vi med gemensamma krafter bör kunna nå framgång i, säger Petra Selberg.

Text: Sara Stylbäck Vesa
Foton: Nino Pels