Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Järnvägsproblemen ett hot mot den gröna omställningen

Sveriges gröna omställning och industrins tillväxt hänger på en effektiv järnväg. Under Järnvägsforum Norr blev det tydligt att den infrastruktur som en gång drev vår ekonomi åter är avgörande. Utan fungerande järnväg kan vi varken möta klimatmålen eller öka tillväxten.

Panelsamtal på scen med deltagare sittandes på gula höga pallar.
Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) i panelsamtal på Järnvägsforum Norr 2025.

Järnvägen är en oumbärlig del av den infrastruktur som krävs för att Sverige ska fungera och utvecklas.

 Vi i Norrbotten har länge varit en motor för landets export och industri, men för att fortsätta vara en sådan motor behöver vi moderna, effektiva transportlösningar. Då räcker inte längre gamla finansieringsmodeller. Norrbotniabanan och dubbelspår på Malmbanan är inte bara investeringar i infrastruktur – de är investeringar i Sveriges industriella framtid, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

Utmaningarna i ett europeiskt perspektiv

Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker, betonade att EU har mycket ambitiösa mål för järnvägen. En betydande del av godstrafiken ska flyttas till järnväg.

 För Sverige är järnvägens betydelse ännu mer påtaglig än för övriga Europa. Vi är ett exportberoende land, och för att vår industri ska kunna växa och utvecklas måste vi ha fungerande transportlösningar som kan nå Europa utan hinder. Detta gäller särskilt när det kommer till tunga och voluminösa transporter som kräver specialinfrastruktur, säger Danielsson.


Europaparlamentarikern Johan Danielsson (S) gästade Järnvägsforum i Umeå.

EU:s mål är att järnvägens andel av godstransporterna ska öka till 30 procent till år 2030.  Men utvecklingen ligger långt efter målen, vilket Danielsson påpekade. För att uppnå målen behöver vi inte bara mer fysisk infrastruktur. Det krävs också en järnväg som kan konkurrera med andra transportslag, som väg och sjöfart. Sverige behöver också effektivisera användningen av den kapacitet vi redan har. Det krävs bättre samordning och ett bättre system för tilldelning av järnvägskapacitet.

Industrins perspektiv visar stort behov

Hitachi Energy tillverkar utrustning som möjliggör överföring av energi över långa avstånd. Företaget är en central aktör inom förnybar energi, men kämpar med att få sina tunga beståndsdelar på mellan 400 och 700 ton transporterade till norra Sverige. Det uppstår både logistiska hinder och fördröjningar.

Anna Karin Larsdotter, Transport and Heavy Lift Manager på företaget, beskrev att det är lättare att transportera sina produkter till Kontinentaleuropa än till norra Sverige. Från Ludvika och norrut är järnvägen inte ens ett alternativ.

 För oss är järnvägen en livlina för att nå kunderna, men vi är också beroende av att infrastrukturen är tillräckligt utvecklad för att hantera de tunga transporter som krävs. I vissa fall, när vikten på komponenterna överstiger 400 ton, kan de inte transporteras via järnvägen, vilket innebär att vi måste använda vägtransporter. Det här ger fördröjningar och ökade kostnader, sade Anna Karin Larsdotter.


För Hitachi Energys tillväxtresa räcker inte norra Sveriges infrastruktur till.

Hitachi Energy är med i omställningen till förnybar energi. Klimatmålet för 2050 är att 50 procent av all energi ska komma från el. Men om det ska bli verklighet i Sverige behövs en infrastruktur som kan stödja tunga transporter. Förutom Hitachi Energy deltog Polarbröd och Volvo Lastvagnar som talare vid Järnvägsforum Norr. Samtliga lyfte fram utmaningarna för deras företag när infrastrukturen brister.

Text: Botniska korridoren med bearbetningar av Sara Stylbäck Vesa