Norra Sverige bidrar till EU:s konkurrenskraft – låt inte forskningen här halka efter
Norra Sveriges glesbefolkade regioner spelar en viktig roll i EU:s gröna omställning, digitalisering och strävan efter strategiskt oberoende. När EU nu ska ta fram ett nytt forskningsprogram bör det utformas så att vi inte riskerar att hamna på efterkälken. Det menar det politiska nätverket Europaforum Norra Sverige, som Region Norrbotten är en del av.
Medel från EU:s forskningsprogram har starkt bidragit till att norra Sverige är en innovationsstark del av Europa. Det handlar om hundratals miljoner kronor som kommit hundratals forskningsaktörer till del, och som bidragit till stor nytta för EU som helhet. Men nästa forskningsprogram – det tionde i ordningen, FP10 kallat – är en möjlighet att skapa större samhällsnytta genom att bredda deltagandet.
Norra Sverige har nämligen många små aktörer inom forskning och innovation. Här finns mikroföretag och små och medelstora företag i glesbefolkade områden. Dessa aktörer besitter värdefull expertkunskap som kan bidra avsevärt till forskningsprojekt och ökad konkurrenskraft. De riskerar dock att uteslutas på grund av den stora administrativa börda som idag följer på projekt inom forskningsprogrammet. FP10 bör därför förenkla administrationen för att göra deltagandet mer tillgängligt, menar Europaforum Norra Sverige.
”Små företag ska kunna vara med”
– Det är viktigt för norra Sverige att vi ska fortsätta den innovativa utveckling som nu sker och att små företag också ska kunna vara med. Då krävs både effektivitet och förenklingar. Det är viktigt för EU:s konkurrenskraft att vi fortsätter jobba med forskning och innovation och får mer resurser, säger Anders Öberg, regionråd i Region Norrbotten. Han är rapportör inom området Forskning, innovation och näringsliv i Europaforum Norra Sverige.
Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) är en av politikerna i nätverket Europaforum Norra Sverige.
Europaforum Norra Sverige (EFNS) är ett nätverk vars syfte är att verka för norra Sveriges intressen på EU-arenan och i EU-frågor på den nationella nivån. I nätverkets ställningstagande om det kommande forskningsprogrammet lyfts en farhåga om att det i själva verket ska bli kraftigt minskade anslag.
Det finns nämligen en oro att de medel som förut gått till samverkansprojekt kring globala utmaningar och industriell konkurrenskraft ska lyftas ut ur FP10 och in i en nyskapad konkurrensfond. Det är från denna pott merparten av all forskning i norra Sverige finansieras.
– Om denna pott försvinner riskerar hundratals miljoner kronor i finansiering att utebli, för hundratals forskningsaktörer i Norra Sverige. EFNS anser att denna forskning är alltför viktig för Europas konkurrenskraft för att lyftas ut ur forskningsprogrammet, säger Anders Öberg.
Bredare syn på arktisk forskning
EFNS ser behov av ett antal prioriteringar i kommande FP10, som berör förutsättningarna i regioner som vår. Dit hör behov av arktisk forskning som inte bara handlar om klimat, polartrakter eller hav, utan om behov hos människorna här.
– Det behövs forskning om ökad självförsörjning av livsmedel, motståndskraftigt skogsbruk, energiomställning, digitala hälso- och välfärdstjänster, arbetskraftens rörlighet, konfliktlösning rörande markanvändning och gränssäkerhet – för att nämna några viktiga områden, säger Anders Öberg.
Men ska sådan forskning ge verklig samhällsnytta behöver lokala och regionala aktörer, som bäst känner till behov och förutsättningar här, få en större roll. Bäst effekt av investeringar får samhället om det blir en bra samordning mellan finansiering från forskningsprogrammet och från sammanhållningspolitikens fonder. Till exempel kan ett forskningsprojekt med hjälp av medel från europeiska regionalfonden utvecklas till en produkt eller tjänst. Men då krävs alltså bra dialog, enklare regler och bredare deltagande, anser Europaforum Norra Sverige.
FAKTA: Europaforum Norra Sverige
Hur påverkar EU:s strategier, handlingsprogram, lagar och budget norra Sverige? Europaforum Norra Sverige är ett politiskt nätverk mellan de fyra nordligaste länen i Sverige, där EU-frågorna analyseras och diskuteras. Syftet är att framföra norra Sveriges perspektiv och bidra till en EU-politik som gynnar vår del av den europeiska unionen.
Arbetet i EFNS bygger på gemensamma ståndpunkter – positioner. Positionerna antas alltid efter enhälliga beslut av representanter för olika län, så kallade rapportörer. Nätverket EFNS verkar över partigränserna för att ta tillvara norra Sveriges intressen.