Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Regeringens svar på Norrbottenrapporten: ett accelerationskontor

Ett accelerationskontor för grön omställning med två industrisamordnare – det är regeringens nya drag för att lösa upp knutarna som hotar svensk konkurrenskraft. På en presskonferens hänvisade näringsminister Ebba Busch upprepade gånger till den rapport som Region Norrbotten släppte förra månaden. – Om vi riskerar att gå miste om en BNP-ökning på 2 till 3 procent bara i Norrbotten, vad kan det då bli om man lägger till övriga Sverige? frågade hon sig.

Näringsminister Ebba Busch talar på ett podium framför en svensk flagga.
Näringsminister Ebba Busch återkom flera gånger till potentialen i Norrbotten när hon presenterade regeringens nya satsning.

Genom att inrätta ett grönt accelerationskontor och utse två industrisamordnare, Kristina Alvendal och Niklas Nordström, vill regeringen underlätta för företag att investera i grön omställning och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft.

– Det är bråttom av tre skäl. Vi kan inte bara prata om klimatförändringarna, vi måste göra saker. Det andra är geopolitiska spänningar, vi kan inte vara ensidigt beroende av Kina. Och så är det konkurrensfördelarna, sade statsminister Ulf Kristersson på presskonferensen den 13 juni.

Under presskonferensen återkom regeringen till vikten av att hitta snabba lösningar om inte de här investeringarna ska hamna på andra ställen i världen.

”Leder den gröna omställningen”

– Företagen behöver stabila förutsättningar för sina beslut. Hybrit, H2 Green Steel, Northvolt leder nu den gröna omställningen i Sverige, om de lyckas har stor betydelse för andra företag som går i deras fotspår, sade Ulf Kristersson.

Men för att omställningen ska lyckas krävs det tre saker, enligt statsministern: pålitlig fossilfri energi, förutsägbara tillståndsprocesser och en robust infrastruktur i både nord-sydlig riktning och öst-västlig.

– Samtliga förutsättningar är frågor som Region Norrbotten drivit i flera år. De utgör en sårbarhet som vår rapport Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska effekter satte fingret på i maj, säger Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

”Det kallar jag klimathopp”

Näringsminister Ebba Busch betonade betydelsen av att högt ställda klimatmål, ekonomisk tillväxt, jobb och välfärd kan gå hand i hand och hänvisade till potentialen i Norrbotten som ett exempel.

– Det finns en rapport från McKinsey som beställts av Region Norrbotten som beräknar en ökning av Sveriges BNP på 2 till 3 procent enbart från industrisatsningarna i norra Sverige. Det är alltså motsvarande en årlig försvarsbudget. 15-35 miljarder kronor i ökade skatteintäkter och 20 000 nya jobb med positiva spridningseffekter över hela landet. Det kallar jag klimathopp, sade hon.

– Men om vi riskerar att gå miste om en BNP-ökning på 2 till 3 procent bara i Norrbotten, då kan man tänka vad effekterna blir om man lägger till hela övriga Sverige.


Norrbottenrapporten släpptes den 3 maj.

För att komma till rätta med hoten mot industriomställningen och svensk konkurrenskraft inrättar regeringen alltså ett ”grönt accelerationskontor” med två industrisamordnare som med hjälp av olika experter ska hitta lösningar. Regeringen har bland annat hämtat inspiration från hur AGON-nätverket i Norrbotten jobbat med att samla alla intressenter runt ett bord och gemensamt hitta en väg framåt.

Arbetet ska samordnas av Kristina Alvendal, med bakgrund inom fastighetsbranschen och som borgarråd i Stockholm, samt Niklas Nordström som varit kommunalråd i Luleå och även jobbat för Business Sweden. Accelerationskontoret och samordnarna får ett brett uppdrag. Fram till sista december 2026 ska de jobba med att:

– Samverka med berörda parter för att få fram förslag på hinder och målkonflikter, samt jobba proaktivt för att förhindra att sådana problem uppstår

  • Få myndigheter att tala med en röst till företag och till exempel ge tydliga tidplaner
  • Analysera olika finansieringsformer som kan skynda på industrins omställning
  • Föreslå åtgärder som kan bidra till en mer effektiv användning av befintliga medel, en mer gynnsam investeringsmiljö och mobilisering av privata investeringar.
  • Ta fram förslag på ändringar av lagar och regler, föreslå nya uppdrag till myndigheter eller effektiviseringar av det offentliga
  • Samla in information om företagsetableringar och löpande ta fram en nulägesbild
  • Fungera som en arena för företag som söker bra möjligheter att investera.

Inga statsstöd

En lösning som dock avfärdas är statliga subventioner, som just nu är en stark motor för grön omställning i till exempel Tyskland och USA. Sverige ska i stället konkurrera med ett näringslivsklimat i världsklass, menade regeringen. Och för att nå dit krävs att staten växlar upp sitt engagemang.

– Omställningen kräver politiskt stöd, politiskt fotarbete, för att vi ska kunna klara den här enorma möjligheten. Staten måste helt enkelt ta ett något större ansvar för den gröna omställningen så att vi inte lägger hinder för oss själva som är helt onödiga, sade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.

Region Norrbotten ser fram emot att få se större statligt engagemang i industrins omställning, samhällsomvandlingen och de intressekonflikter som följer i dess spår.

– Det är glädjande att regeringen tagit till sig en del av slutsatserna i vår rapport och vill agera på dem. Att de nu förstår att vår tätposition och stora värden kan gå förlorade om ingenting händer, och att det är bråttom, säger regionrådet Anders Öberg.


Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg befarar att accelerationskontoret alltför ensidigt är inriktat på att stötta företag. Foto: Simon Eliasson

Samtidigt finns en farhåga att regeringen förbiser en annan viktig slutsats i rapporten: den obalans som finns där kommunerna bär nästan all risk medan staten tar hem det mesta av vinsten. På presskonferensen nämndes inte stöd till etableringskommuner, stöd för bostadsbyggande eller andra insatser för att samhällena ska kunna expandera.

– Det återstår att se vad industrisamordnarna och accelerationskontoret kan åstadkomma i praktiken. I slutänden hänger samhällsomvandlingen och den gröna omställningen på vilka ekonomiska resurser som kommer att finnas. Det går inte att samverka, prata eller analysera fram energiproduktion, järnväg eller bostäder, säger Anders Öberg.

Accelerationskontoret börjar sitt arbete i augusti.

Regeringens pressmeddelande

Rapporten Norrbotten: Industriomställningen och dess samhällsekonomiska effekter
The report Norrbotten: The industrial transition and its socio-economic impacts

Text: Sara Stylbäck Vesa