Mer norrbottniskt på tallriken – nya projekt får EU-medel
Mat är inte bara det vi äter – det är också hållbarhet, livskvalitet, näringsliv, arbetstillfällen och säkerhet. Charm FoodLab och The Kitchen är därför två av 18 projekt i Norrbotten som får dela på 64 miljoner kronor i EU-medel. Region Norrbotten medfinansierar flera av projekten.
Nu är det klart vilka projekt som är näst på tur att ta del av pengar från EU-fonderna. Det är medel som ska bidra till ett smartare, grönare och mer sammanlänkat EU och stärka arbetsmarknaden.
Charm FoodLab ska leda fram till ett matlabb i Älvsbyn. Det får medel för att bidra till ökad hållbar innovationskraft inom livsmedelssektorn. Projektet The Kitchen ska göra en förstudie om en inkubator för små livsmedelsföretag. Två långsiktiga mål med båda projekten är mer produktion av norrbottnisk mat och mer norrbottnisk mat på tallriken.
– Det är viktigt, av flera skäl. Livsmedelssektorn kan bidra till en breddad arbetsmarknad och en bredare regional ekonomi, en växande besöksnäring och en högre självförsörjningsgrad. Idag produceras bara en fjärdedel av norrbottningarnas mat här i länet. Att få upp den är också en fråga om matsäkerhet, säger Helena Ölund, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.
Luleå tekniska universitet får medel för projektet ESUDA, som syftar till att minska energianvändningen i kommunala fastigheter. Piteå, Arvidsjaur, Arjeplog, Pajala, Kalix, Överkalix och Luleå ska delta. Bland projekten som får ta del av EU-medel finns också ett infrastrukturprojekt för ökad kapacitet i Luleå hamn.
Rusta för framtidens arbetsmarknad
Flera kommuner får medel för att jobba med lokal kompetensutveckling och kompetensförsörjning. Överkalix vill rusta anställda för framtidens arbetsmarknad och därmed hjälpa lokala företag med den kompetens de behöver. Lapplands kommunalförbund ska göra en förstudie om kompetensutveckling på gymnasiet i Pajala. Piteå kommun ska jobba med återväxten av personal till vård och omsorg.
Flera projekt berör behovet av att rekrytera invånare och arbetskraft till Norrbotten. Ett av dem är Move up North i Region 10, där Arjeplog och Arvidsjaur ingår. Projektet syftar till att attrahera människor från andra delar av Sverige och världen. Det ska hjälpa dem att flytta och rota sig.
– Befolkningsförsörjningen är en ödesfråga och är särskilt utmanande i inlandskommunerna. Det är inte ett problem som vi kan lösa med enbart utbildning eller att flytta arbetskraft mellan kommuner och branscher. Vi måste bli fler i länet, säger Helena Ölund.
Beslutet om vilka projekt som prioriteras togs av strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland.
Det här är strukturfondsparterskapen
Strukturfondspartnerskapen ska underlätta för gemensamma prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.
Partnerskapet prioriterar bland ansökningar till det europeiska regionala utvecklingsfondsprogrammet och det europeiska socialfondsprogrammet. Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län.
Tillväxtverket och Svenska ESF-rådet fattar de formella besluten för varje projekt.
Kontakt
Helena Ölund (S), ordförande regionala utvecklingsnämnden
070-328 61 48
helena.olund@norrbotten.se
Monica Lejon, enhetschef Näringsliv och samhälle
070-387 37 52
monica.lejon@norrbotten.se
Bilagor
Här är alla ERUF-projekt i Norrbotten
Här är alla ESF+-projekt i Norrbotten
Alla prioriteringar av Strukturfondspartnerskapet 231208
Länkar
Sammanhållningspolitik inom EU
Strukturfondspartnerskapet