Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Demografin och bostadsbrist oroar Arvidsjaur

Vad har Arvidsjaur för resurser, behov och önskemål för framtiden? Det andra stoppet på RUS-turnén var på Hotell Laponia på självaste skottdagen, 29 februari.
– Det är viktigt att arbeta proaktivt med kompetensförsörjning, sade kommunens HR-chef Mats Lundberg.

Personer runt ett bord arbetar med en workshopövning med post-it-lappar
Kristin Hammarberg från RISE höll i övningarna under RUS-dialogen. Foto: Gustav Edman

Den första workshopövningen för dagen handlade om identitet. Vilka bilder finns av oss, och vilka bilder som stämmer och vilka som är önskade och oönskade?

 Något som är tråkigt men sant är att Norrbotten är ett utflyttningslän men vi har också bostadsbrist – det är en paradox. Fly-in-fly-out är inte bra för Norrbotten, sade kommunchefen Lena Ruth.

Robert Granström representerar biltestnäringen och slog ett slag för de lokala företagarna.

 Klarar man av att driva näringsverksamhet här är man duktig, mycket duktigare än i Stockholm, Göteborg och Malmö där det finns en annan tillväxt och en större marknad. Här måste man vara kreativ och driftig för att vara entreprenör.


Lena Ruth (mitten) lyfte problemet med fly-in-fly-out-personal som också är ett hot inför framtiden. Robert Granström (till höger) berömde företagarna som lyckas trots att förutsättningarna inte är de enklaste.

Synliggöra europeiska mervärden

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör, satte in den regionala utvecklingsstrategin i ett sammanhang och vilken roll den spelar för lokala företag och lokala projekt.

 Det finns en koppling mellan RUS:en och vilka pengar vi kan kamma hem från EU. Vi behöver synliggöra att det vi vill skapa här har europeiska mervärden, annars får jag svårt att motivera dem att skicka in pengar i regionalfonderna framgent. Vi måste tänka smart och långsiktigt.

Han ser en risk att strömmen av medel från EU kan minska kraftigt om EU i stället vill fördela om resurser till exempelvis säkerhet, stöd till Ukraina och energi.

 De här medlen är otroligt viktiga för våra företag. ERUF-medlen finns här för att överbrygga konkurrensnackdelar som långa avstånd. Här får vi inte glömma de små företagen, de stora har ofta egna utvecklingsmedel men det har de små företagen sällan. Utan företagsstöden är det svårt att få banken att ställa upp. Medlen är skitviktiga!, sade Anne Enoksson, näringslivsstrateg på Arvidsjaurs kommun.


Workshopdeltagarna fick fördjupa sig i frågor som attraktiva livsmiljöer, digitalisering, kompetensförsörjning och innovation. Foto: Gustav Edman

”För dyrt att lämna villan”

Kommunalrådet Lars Forsgren gav sin bild av kommunen, med en del hot och fler möjligheter.

 Demografin är rätt tuff. Vi har 27,5% av befolkningen över 65 års ålder. Barnafödandet minskar. Ett annat hot är boende. Investeringsstödet är indraget så man kan inte bygga nytt. Det blir för dyrt att lämna sin trygga villa för en lägenhet, även om man är gammal och inte orkar. Regeringens utredare Peter Larsson har lämnat förslag för bostadsbyggande men det gäller bara tillväxtkommunerna, jag hoppas att de tänker på att våra kommuner.

Forsgren ser stora möjligheter i skidturism, de starka företagen, kommunens goda betyg för skola och omsorg, biltestnäringens tillväxt och NATO-inträdet.

Monica Lejon, chef för Näringsliv och samhälle på Region Norrbotten, gav en nulägesbild av länet och zoomade in på Arvidsjaur. Det lyser rött för bostadsbrist på de flesta håll, men än så länge är det en hyfsad balans i kommunen. Arbetslösheten i Arvidsjaur är bara 2,4 procent och tillgången till butik för dagligvaror ganska bra. Det stora problemet, här och i hela länet, är kompetensförsörjningen.

– Genom att arbeta proaktivt med kompetensförsörjning så ökar möjligheterna att attrahera, rekrytera och behålla personal. Arvidsjaurs kommun arbetar aktivt med de delarna, sade Mats Lundberg, HR-chef.

Sammanfattning av inspelen från Arvidsjaur

Text: Sara Stylbäck Vesa