Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Bostäder är en ödesfråga och en nyckelfråga”

Bostadsbristen i Norrbotten är inte bara en fråga om industrietableringar – redan idag har hälften av Norrbottens kommuner ett underskott på bostäder.  – Vi behöver att alla aktörer går hem och funderar över hur man kan bidra till att få byggkranar på plats. Var kan vi mötas och samverka?, frågade sig Frida Berglund, samhällsomställningschef i Luleå, på mässan Business Arena i Umeå.

Människor minglar i en monter på en mässa.
För andra gången gjorde Norrbotten gemensam sak för att synas och höras på Business Arena.

För andra gången erbjöd vårt bolag Invest in Norrbotten en möjlighet för flera aktörer i Norrbotten att delta i bygg- och fastighetsmässan Business Arena, som en del av en gemensam satsning. I montern fanns Region Norrbotten, Invest in Norrbotten, Länsstyrelsen Norrbotten samt kommunerna Luleå, Gällivare, Boden, Pajala, Piteå, Överkalix och Älvsbyn.

Mikael Aamisepp, vd för Invest in Norrbotten, ser ett stort värde med att flera aktörer deltar tillsammans under ett gemensamt Norrbotten-paraply.

– Bostadsbehovet är gemensamt, för alla Norrbottens kommuner i olika skala. Då är det en mer samlad kraft och det blir också fler kontaktytor mot dem vi vill nå. Att platser som Business Arena koncentrerar alla intressanta aktörer under en dag gör det mer lättjobbat. Plus att vi lär oss en del, vi lär av andra kommuner som vi träffar på, av andra regioner, om de hittat lösningar som inte vi har, säger han.


Mikael Aamisepp, vd för Invest in Norrbotten, ser nytänkande och nya arbetssätt som avgörande för att få till fler bostäder i Norrbotten.

Några av deltagarna från Norrbotten deltog också i de många seminarier som arrangerades. En av dem var Frida Berglund, samhällsomställningschef i Luleå. Hon betonade vikten av samarbete och att uppnå en långsiktigt hållbar bostadsmarknad.

– Det vi skulle vilja se är att man tillsammans bestämmer att nu ska vi lyckas skapa en hållbar samhällsutveckling. Var och en behöver skruva i sina affärsmodeller eller processer, vad kan varje part göra för att ta steg framåt mycket snabbare än vi gör idag?

Hon berättade om hur entreprenörsbostäder är nödvändiga för att skydda den vanliga bostadsmarknaden i länet, men är i övrigt skeptisk till tillfälliga bostäder.

– Vi behöver lösa själva bostadsfrågan på ett sätt som långsiktigt möjliggör ett gott liv. Vi behöver bra bostadsområden med det utbud man behöver. Vi kommer att behöva en mix av bostäder men målet för oss är permanenta bostäder för en ökande befolkning. En bostadsmarknad som är stabil över tid och säkrar bostadsförsörjningen i de här kommunerna.

”Jättelätt matematik”

Bostadsbristen är en flaskhals för industrins omställning och den kompetensförsörjning som den kräver. Fram till 2030 bedöms behoven vara störst i Gällivare och Boden, följt av Luleå och Kiruna. Över 10 000 nya bostäder behövs fram till 2030, bara för att tillgodose behov som följer av åtta industrisatsningar i Norrbotten.

– Utan bostäder ingen inflyttning, det är jättelätt matematik. Det är en ödesfråga och en nyckelfråga för att få vår landsände att växa och leva. Om vi inte skapar attraktiva livsmiljöer får vi fly-in-fly out personal, säger Gunnar Tåhlin, Galären i Luleå AB, i samband med ett annat panelsamtal.


Gunnar Thålin ser en stor potential för norra Sverige, och gick igenom ett antal anledningar till att landsänden har framtiden för sig.

En av kommunerna med stora behov, Gällivare, representerades i montern av bland annat Nina Eliasson, förvaltningschef för samhällsbyggnad och teknik. Hon kan se öppningar för samarbeten kring bostadsbyggande efter mässan.

– Det har varit stort intresse. Det var roligt att samarbetspartners sedan många år visade intresse för att göra fler etableringar. Vi har kunnat knyta an till olika byggföretag som har intressanta koncept som vi skulle vilja testa i Gällivare. Där ser jag fram emot fortsatt kontakt och framtida samarbete, säger hon.

Behov av statligt engagemang

Mikael Aamisepp ser med optimism på möjligheterna att få fart på bostadsbyggandet i länet, men det kommer att kräva både nytänkande och statligt engagemang.

– Alla aktörer som på något vis är inblandade i att det kommer nya bostäder på plats måste tänka nytt: finansiärer, banker, andra typer av fonder. Norrlandsfondens initiativ där de fått pengar av regeringen för att kunna dela risk är ett steg i rätt riktning, men det krävs mer ekonomiska incitament från statligt håll.

Han ser att det behövs nya sätt att tänka kring allt från affärsmodeller, huskonstruktion och planprocesser.

– Vi inte att få nya bostäder i Norrbotten på det sätt som vi alltid har gjort. Vi kan inte vara kvar i gamla hjulspår, för då händer det ingenting.