Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

RUS i Älvsbyn: ”Möjligheterna är fler än utmaningarna”

Maj bjöd på en tidig högsommardag när aktörer i Älvsbyn samlades för att prata om framtiden – den potential som finns, svårigheterna att övervinna och styrkorna som vi kanske är hemmablinda för. – Det är inte många kommuner som kan matcha vårt erbjudande, sade kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) under workshopen om Norrbottens nya RUS.

Tre kvinnor workshoppar runt ett bord
Från vänster: Sofia Lundberg, Mathilda Kullebjörk och Viktoria Viklund brottas med workshopövningarna. Foto: Tove Cullhed

I likhet med många kommuner i Norrbotten kämpar Älvsbyn med fördomar som tomma bostäder som bara väntar på att befolkas och brist på jobb. I själva verket hör brist på bostäder och arbetskraft till kommunens största utmaningar.

 Vi har mycket att erbjuda men inga bostäder. Det är inte ett jättelätt och snabbt åtgärdat problem, sade Johan Dahlqvist.

Att fastighetspriserna i Älvsbyn är relativt låga är tveeggat. Den som bor billigt bor kvar länge. Ingen flyttkedja sätts igång. Och ett nybyggt småhus är värt mindre än det kostat på inflyttningsdagen.

 Vi har också svårt att få någon att bygga nya flerbostadshus, för hyrorna blir så mycket högre än i de gamla bostäderna, sade Sofia Lundberg, chef för samhällsbyggnadskontoret.

Bredda arbetsmarknaden

På arbetsmarknaden är det brist på nästan all slags arbetskraft. Men för Älvsbyn är det viktigt att bredda arbetsmarknaden.

 Vi har ganska smala arbetsfält med specificerade yrken, mot kusten finns det mer utbud, sade Linda Öhlin, kultur- och fritidssekreterare.


Gymnasieläraren Katarina Nord, kultursekreteraren Linda Öhlin och Sebastian Wredenberg från Sparbanken Nord reflekterade bland annat över vad som ger livskvalitet i Älvsbyn.

För att bredda arbetsmarknaden och bli mer attraktiv måste man också jobba med jämställdhet.

 Vi har övervikt av mansdominerade yrken. Vi måste tänka om och bryta det här mansdominerade arbetsutbudet, sade Johan Dahlkvist.

”Vi är en knutpunkt”

Kommunen gläds åt att de är en av fyra kommuner i Norrbotten som hade växt i senaste mätningen. Och trots utmaningarna finns det många anledningar att se positivt på framtiden. Även om Älvsbyn idag inte är en etableringskommun, spiller utvecklingen över på kommunen.

 Möjligheterna är fler än utmaningarna. Vi är en knutpunkt. Den gröna omställningen händer i vår arbetsmarknadsregion, vi har 30 min till Boden, lite längre till Skellefteå, 45 minuter till Luleå. Vi har framtida kopparbrytning i Laver, det finns för mycket där för att låta det ligga kvar när Europa behöver bli mer självförsörjande, sade kommunchefen Anna Lindberg.


Kommunchefen Anna Lindberg och kommunalrådet Johan Dahlqvist (M) gav en bild av möjligheterna och utmaningarna som Älvsbyn står inför.

Även säkerhetsläget och Nato-inträdet spelar in.

 Vidselbasen är en av de utpekade i avtalet med USA och Nato, det kommer att påverka oss.

Älvsbyn får allt bättre betyg i näringslivsrankningen och har klättrat från plats 6 till 3 i länet. Det börjar med duktiga UF-företag och idag har kommunen en hög andel unga entreprenörer.

 Det är en företagarstark kommun, många unga företag, många duktiga i entreprenadsektorn. Där finns mycket kapital att jobba med, mycket infrastrukturinvesteringar, energiutbyggnad och markanläggning, sade Sebastian Wredenberg från Sparbanken Nord.

”Lätt att kliva över tröskeln”

Kommunchefen Anna Lindberg tror att entreprenörskapet delvis grundar sig att det är billigt att bo.

 Det är lätt att kliva över den tröskeln och bli företagare. Du behöver inte lägga allt kapital på ett boende, så du kan köpa lite maskiner och vara igång.

Kommunen har de stora företagen Älvsbyhus och Polarbröd, men också många mindre. En del är stationerade här men utför arbete på andra orter, vilket ger stabilitet – alla ägg är inte i samma korg. Men det finns en förhoppning om att attrahera fler investeringar till kommunen.

 Vi har detaljplanerad mark färdig, vi har energin. Det är en jättemöjlighet. Inte många kommuner kan matcha vårt erbjudande, sade Johan Dahlkvist.


Vad skapar livskvalitet i din kommun? är en av frågorna att samtala kring under RUS-dialogen.

”Vi måste tänka tillsammans”

Trots alla möjligheter finns den svaga befolkningsutvecklingen som ett problem inför framtiden. Det är gemensamt för Norrbotten och vi måste söka gemensamma lösningar, menade Dahlqvist.

 Kan vi inte få invånare att flytta hit är det bättre att de flyttar till någon annan kommun i Norrbotten, vi måste tänka tillsammans. Det kan inte en kommun göra, vi måste hjälpas åt.

För att få människor att flytta till Älvsbyn är utbudet av kultur och fritid viktigt. Älvsbyn har ett nytt badhus, slalombacke och många föreningar.

 Det finns över 100 föreningar här, det ska vi vara stolta över. Det är så lätt att man är hemmablind och tar det för givet. Vi har till och med en förening för historisk fäktning, säger Viktoria Viklund från en lokal fotbollsförening.

Kulturskola för alla åldrar

Men utbudet kan stärkas ännu mer. Från gruppen som diskuterade kulturfrågor kom många förslag.

 Kulturskola för alla åldrar, kulturgarantier, att det blir enklare att driva förening. Producentstöd för kulturskolor och föreningar, kulturbidrag för anställda precis som friskvårdsbidraget, sade Linda Öhlin när hon återgav workshopdiskussionen.

Infrastrukturen sågs också som en nyckel till en god utveckling i Älvsbyn och omkringliggande kommuner, när deltagarna spanade framåt mot 2040.

 2040 har vi utbyggd laddinfrastruktur och 110-vägstandard i fyrkanten. Man slipper ha räckviddsångest. Det gör det möjligt för fler att skaffa elbil och att vi kan ha ellastbilar. Men det behövs stöd och finansiering för att lösa det här. Kommunerna kanske tar vissa delar av kostnaderna, men det är en risk. Tänk om vi satsar på fel grej? Satsar vi på el fast det är vätgas som är grejen?, sade Carina Roos om gruppens diskussioner.


Carina Roos och Anna Lindberg jobbade i en grupp som bland annat avhandlade infrastruktur.

Det är en svår balansgång, kommunerna hamnar lätt med Svarte Petter och får ta kostnader. Det blir moment 22: man behöver elbilar för att bygga laddning men man vill inte köpa elbilar om inte laddningen finns på plats, sade Sebastian

När det gäller 110-vägstandard pratade gruppen mycket om Nato och Vidselbasen. Det kommer att komma krav på förbättringar, så kanske går det att kroka arm med försvaret. Med en bättre vägstandard kanske det går att ta sig till Piteå på 30 minuter – det skulle göra skillnad.

Språngbräda

Robert Granström, aktör inom biltestnäringen, oroar sig för den låga självförsörjningsgraden i norra Sverige. Han ser projektet CHARM Food Lab i Älvsbyn som ett gott exempel: det har som mål att bli ett kunskapsnav för framtidens livsmedel och jobba med hållbarhetsfrågor, innovation och tillväxt. I hans grupps vision för 2040 har CHARM Food Lab blivit en språngbräda mot en ljus framtid.

 Matlabbet gav en utbildning, det landade i forskning och utveckling. Vi kommer att vara nummer 1 i näringslivsrankningen i länet. Vi fick en massa inflyttning, hittade nya finansieringsvägar, det gav ökad nettoexport, sade han.

 Det svåraste var att tänka nytt och våga misslyckas.

Sammanfattning av inspel från Älvsbyn

Text: Sara Stylbäck Vesa
Foto: Sara Stylbäck Vesa, Tove Cullhed