”Efter den här dagen älskar jag Haparanda”
– Det är ju som ett mini-Grand Hotel!
Arkitekturstuderande Roxane tar upp mobilen för att fotografera och googla fram fakta om Haparanda Stadshotell. Det är premiär för Green Deal Site Visits, där LTU-studenter får besöka länets kommuner, knyta kontakter och upptäcka sina framtidsmöjligheter.
Det är tidigt på morgonen och blåser och snöar när tio förväntansfulla studenter samlas vid ett par minibussar utanför Teknikens Hus. I dag ska de lämna campus-bubblan på Porsön och bekanta sig med Haparanda och Torneå. De får frukostpåsar och bänkar sig i bussarna. När vi närmar oss Kalix får någon, av oklar anledning, en flashback från en semester i Portugal. Kanske är det den uppsluppna stämningen i bussen som gör det, för det är knappast snödrevet utanför fönstret.
Tio nyfikna studenter följde med på den första turen med Green Deal Buses.
Färden går först till hotellet Cape East där studenterna förses med goodiebags och fika och får träffa Harry Jatko. Han är företagslots på kommunen och gruppens ciceron under besöket.
Studenterna har anmält sitt intresse på LTU:s sajt, angett vad de studerar och varför de vill åka med. Platserna på Green Deal-bussarna är begränsade. Det är motiverade studenter som får chansen. LTU arrangerar resorna inom projektet North Sweden Green Deal.
– Här utanför fönstret går gränsen mellan Finland och Sverige. Vi ska åka utomlands idag!, berättar Harry innan han börjar med en snabb introduktion till Haparanda och regionen. Det blir information om gränshandeln, turismen, Robinson-inspelningen, profilen på näringslivet, den goda infrastrukturen, livsstilen, minoritetsspråket meänkieli, kultur och kulturarv.
Nyfikna frågor
Det omfattande gränssamarbetet med Torneå intresserar studenterna. Frågorna haglar när Hanna-Leena Ainonen, gränssamarbetsutvecklare, tar över. Hon berättar om räddningstjänstens samarbete, gemensamma infrastrukturprojekt och möjligheten att jobba på ena sidan gränsen och bo på den andra.
– Hur funkar det med personnummer om barnen ska gå i skola i det andra landet?
– I vilket land betalar man skatt?
– Är det verkligen sant att husen är billiga här?
Studenterna började dagen på Cape East med en snabb introduktion till Haparanda/Tornio och det unika gränssamarbetet.
Från Cape East rullar bussarna vidare till företaget Pipelife, där Kimmo Heinänen och Elina Anundi tar emot. Pipelife ingår i en stor koncern och är Europas ledande producent av plaströr.
– Vi gör världens finaste plaströr som kunden gräver ner i backen eller gjuter in i betong, berättar Elina och berättar att koncernen har 17 000 anställda och har 31 anläggningar runt om i Europa. Fabriken i Haparanda har runt 45 anställda och Elina berättar stolt att Pipelife flera gånger vunnit en finsk utmärkelse som bästa industriarbetsplats.
”Stor utmaning att hitta personal”
Ett kvitto på att folk trivs är åldersstrukturen. Nästan ingen slutar på Pipelife, enligt Kimmo och Elina. Nu står företaget inför stora pensionsavgångar.
– Inom tio år kommer 44 procent av vår personal att bli pensionärer. Det är en stor utmaning att hitta personal.
– Söker ni studenter till examensarbeten? frågar Roxane Ndayambaje, en av fyra studenter i gruppen som pluggar till civilingenjör med inriktning arkitektur.
– Gärna! Eller om ni har kurser där vi kan vara en del. Man kan splittra ett projekt i smådelar. Göra en marknadsundersökning – sådana saker, säger Elina och berättar de också kan ha behov av sommarjobbare.
Muhammad Ammar Roohani säger att turen till Haparanda var en fantastisk upplevelse och gav honom självförtroende. Den här bilden kallar han "The stretch of an hour within a heart". Foto: Privat.
Skickade in CV
Efter presentationen bjuder Elina och Kimmo studenterna på en rundtur i fabriken. En som har många frågor är Muhammad Ammar Roohani, utbildad civilingenjör inom maskinteknik. Han är i Luleå och specialiserar sig inom underhåll. Direkt efter turen på Pipelife skickar han in sitt CV.
– Jag har redan arbetat i yrket. Sedan tog jag ett uppehåll och kom till Sverige. Jag har varit i Luleå i ett och ett halvt år och har precis börjat på min avhandling, berättar han.
Besöket är en chans för näringslivet och studenterna att tidigt börja bygga relationer. Pipelifes Elina Anundi växlar några ord med Hanna Abdulkadir Ahmed, som läser andra året på civilekonomprogrammet och har flyttat hit från Linköping.
Hanna Abdulkadir Ahmed studerar till civilekonom och blev sugen på en framtid i Haparanda.
– Vad drömmer du om?
– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra, men jag vill att det ska vara betydelsefullt och att jag får hjälpa andra att utvecklas som personer, säger Hanna.
– Du kommer att hitta ett bra jobb, det är brist på ekonomer. Det är många som går i pension inom en kort tid. Var ska företagen hitta människor som sköter ekonomin, redovisning, löner?, säger Elina som själv är civilekonom i grunden.
– När du säger så känner jag hopp för framtiden, att det finns potential i det här, svarar Hanna Abdulkadir Ahmed.
Guidad tur
Efter en lunch får studenterna en guidad tur med buss i Haparanda och Torneå. Det anrika stadshotellet väcker arkitekturstudenternas nyfikenhet och beundran. Ett stopp blir för att kika närmare på den imponerande järnvägsstationen. Flera stora industriföretag pekas ut under rundturen.
Roxane Ndayambaje snabbgooglar fakta om stadshotellet. Lite senare på dagen träffade hon på personal från hotellet och fick med sig en ansökningsblankett om sommarjobb.
– Det är kul att de visar vad som finns häruppe. Jag hade inte trott att det fanns så stora företag här, säger Eric Segelström från Karlskoga, som pluggar till ingenjör med inriktning teknisk fysik.
Bussen släpper av studenterna vid köpcentret Rajalla precis på finska sidan gränsen. Här pågår en jobbmässa som studenterna ska besöka.
Den blivande civilekonomen Hanna stannar vid revisionsföretaget KPMG:s monter en stund. Tjejerna som ska bli ingenjörer står länge hos sågverket Stenvalls och pratar. Muhammar stegar iväg för att leta rätt på stålverket Outokumpu.
”Jättehäftigt att det funkar som EN stad”
Vid en monter där det delas ut bakverk står Johannes Lindholm från Västerås, som precis som Eric pluggar teknisk fysik.
– Det har varit jättetrevligt, en mysig resa, särskilt nu på slutet. Jag gillar att gå runt här, säger han och berättar att han överraskats av hur nära Haparanda och Torneå är.
– Att det funkar som EN stad, det är ju jättehäftigt. Det finns nog bara en sån här stad i hela världen.
Johannes Lindholm och Eric Segelström studerar båda till civilingenjör med inriktning teknisk fysik.
En lång dag går mot sitt slut och det börjar glesna med folk på mässan. Men för studenterna är inte utflykten slut riktigt än. Nu bär det av till Seskarö för en god middag i vacker herrgårdsmiljö på Erikas matsalar. Från borden hörs många glada skratt medan dagen summeras under kristallkronorna.
– Det har varit jättekul och verkligen lärorikt. Det är första gången jag är i Haparanda. Det mest intressanta var rundvandringen på Pipelife. Jag tycker att det är jätteintressant med hållbarhetsfrågor, säger Marwa Sulaiman från Stockholm, som också ska bli civilingenjör med inriktning Arkitektur.
”Hur gör jag om jag vill bo här?”
Kanske har Haparanda fått en ny framtida invånare i Hanna Abdulkadir Ahmed, som blir färdig civilekonom om ett par år.
– Efter den här dagen älskar jag Haparanda. Hur ska jag göra om jag vill bo här, vem kan jag prata med? frågar hon Harry Jatko.
Studenterna bjöds på en stor middagsbuffé på Herrgår'n på Seskarö.
Efter dessert och kaffe och ett varmt tack till Erika Medström på Herrgår’n är det dags att stuva in sig i bussarna igen. Hanna Blomster från LTU rattar den ena bussen som nu styr mot Luleå och LTU. Vi konstaterar att tjejerna som pratar bak i bussen redan börjat uttala Torneå på det finska sättet:
”Tårr-ni-å”.
– Alla är så taggade på att se vad de här aktiviteterna ger. Det är ganska små kostnader som kan göra stort avtryck. Några av dem kanske faktiskt flyttar till en kommun, men alla kan bli ambassadörer och tala väl om orterna med andra studenter, sprida en positiv bild av hela länet, säger Hanna Blomster.
Den 14 mars rullar Green Deal-bussarna med nya studenter till Boden.
Text och bild: Sara Stylbäck Vesa
FAKTA: Kommande Green Deal Site Visits
14 mars: Boden
28-29 mars: Jokkmokk
31 mars: Kalix
3 april: Arjeplog
17-18 april: Övertorneå/Pajala
20-21 april: Gällivare
24-25 april: Kiruna
4 maj: Älvsbyn
8 maj: Arvidsjaur
15 maj: Piteå
Datum för Luleå är inte bestämt än.
North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.
Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det finansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).