Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Klusterutveckling för ökade affärer bland branscher i Norrbotten

Region Norrbotten driver projektet Loket som bidrar till en ökad tillväxt och konkurrenskraft genom klusterutveckling och innovativ samverkan. Loket riktar sig till branscherna rymd, fordonstest, komposit, besöksnäring och gruva samt byggindustri och kulturella och kreativa näringar, berättar Tove Cullhed, näringslivsstrateg och delprojektledare.

En grupp människor står i istrappan på Icehotel
Vid träffen i Kiruna gjordes studiebesök på Esrange och Icehotel. Från vänster: Annika Fredriksson, Robert Granström, Ulf Hägglund, Mats Wiiliams, Ulf Westerberg, Anna Kostet, Petronella Modin, Tove Cullhed, Olle Persson, Daniel Hallencreutz, Johanna Bergström Roos, Per Erik Andersson.

Projektet Loket har precis avslutat det tredje fysiska klustermötet, denna gång med fokus på samarbeten mellan kluster, framgångsrik klusterutveckling i praktiken och klustrens affärserbjudande.

– Vi är mycket nöjda med mötet som inleddes med ett studiebesök på Esrange Space Center. Där fick vi höra om pågående forskning och satsningar som görs samt diskutera samarbeten och affärsmöjligheter. I samarbete med Swedish Lapland Visitors Board gjorde vi även ett studiebesök på Icehotel, där vi fick höra om framgångssagan men även om stora utmaningar kopplat till kompetens- och arbetskraftsförsörjning, säger Tove Cullhed

– Mellan träffarna med klusterledarna erbjuder vi stöd och inspiration på distans men det är också  värdefullt att träffas ibland. Att få tid för diskussion om utmaningar och få tips från övriga kluster, processledare och projektets Advisory board bidrar till lärande och inspiration i klusterledarnas arbete, berättar Tove Cullhed.

Ett kluster består av flera företag inom samma eller samverkande branscher som är koncentrerade till en ort eller en region. Exempel på berömda utländska kluster är Hollywood (film), Silicon Valley (elektronik), och Milano (mode).

Kluster utvecklar regionens unika potentialer och fungerar som motorer för en hållbar tillväxt. De bygger smarta och tillitsbaserade nätverkskonstellationer som förutom att skapa nya affärsmöjligheter, arbetstillfällen och företag även hjälper till att lösa industri- och samhällsutmaningar. Inte minst omställningen till fossilfria samhällen. Kluster gör det möjligt för företag att vara mer innovativa och strategiska än de skulle vara på egen hand.

– Vi jobbar med att stärka kluster i länet genom kunskapsutveckling och samverkan mellan klusterledare. Vi erbjuder tillgång till kompetens som andra framgångsrika kluster har byggt upp, säger Tove Cullhed.

I väl fungerande kluster samlas aktörer från olika håll; från företag, offentlig sektor, akademi och civila samhället via mötesplatser och nätverk för att gemensamt bygga såväl konkurrenskraftig som motståndskraftig tillväxt. Starka kluster blir mer attraktiva för omvärlden, samtidigt som de får en tydlig roll som innovatörer och problemlösare.

– Det kan handla om stärkta samarbeten mellan företag och forskning eller kapital, men också mellan små och stora företag, till andra kluster eller sektorer, inte minst internationellt, menar Tove Cullhed.

Region Norrbotten främjar kluster i hela länet. Analyser som tagits fram inom projektet Loket pekar på brister och utvecklingspotential inom klustren, och klusterledarna får stöd i att genomföra handlingsplaner för att lösa utmaningarna.

– Klusterutveckling är högt prioriterat i det regionala utvecklingsarbetet. Under de kommande åren kommer Region Norrbotten även att ta fram ett program för klusterutveckling, avslutar Tove Cullhed.

Per Erik Andersson tillsammans med Tove Cullhed är projektledare för Loket.
pererik.andersson@norrbotten.se,
tove.cullhed@norrbotten.se 

Här kan du läsa mer om projektet Loket