Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Midnattssolens trädgård – ska blomma ut

Nu ska visionen Midnattssolens trädgård bli verklighet. Region Norrbotten går med i projektet med syfte att skapa en attraktiv och unik trädgårdsupplevelse som ska stärka Jokkmokks attraktionskraft.

3D modell över Midnattssolens trädgård
3D modell över Midnattssolens trädgård

Jokkmokks kommun har sedan 2012 arbetat med att skapa Midnattssolens trädgård, där Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum, som driver Jokkmokks fjällträdgård, har ingått i styrgruppen. 2021 bildades Insamlingsstiftelsen Midnattssolens trädgård Jokkmokk för att leda arbetet vidare.  

Målet har hela tiden varit att skapa en attraktiv trädgårdsupplevelse där arkitektur och design länkar samman trädgård och natur, men också visa de förutsättningar och möjligheter som finns för odling längst i norr. Nu väljer Region Norrbotten att gå med i projektet som medfinansiärer med nästan tre miljoner kronor.

– Den fördjupande förstudien omfattar en naturinventering, framtagande av en detaljplan samt byggprojektering. Marknadsföringsmaterial ska tas fram och ett arbete ska ske på nationell, regional och lokal nivå för att marknadsföra projektet. Arbetet innefattar även framtagande av en affärsplan och en långsiktig hållbar driftsorganisation. En nationell referensgrupp som är knuten till projektet ska i huvudsak arbeta med att säkra finansiering till projektet som helhet och skapa kontakter inom forskning, besöksnäring och näringsliv, skriver Regionala utvecklingsnämnden om genomförandet av projektet Midnattssolens trädgård.

Skissbilder över köksträdgården och lavträdgården.

Hållbara satsningar

Projektet bygger på hållbara satsningar i allt från planering till genomförande av naturinventering och byggprojektering. Midnattssolens trädgård utgår från ett hållbarhetsperspektiv och grön omställning, klimatförändringar, biologisk mångfald och förutsättningar för odlande i norr är exempel på forskning som projektet vill initiera. Projektet ligger i linje med Norrbottens regionala utvecklingsstrategi och ska bidra till hög livskvalitet i attraktiva livsmiljöer och till att utveckla besöksnäringen. Målet är att skapa en attraktiv trädgårdsupplevelse där arkitektur och design länkar samman trädgård och natur och som stärker Jokkmokks attraktionskraft som besöksmål. Den nuvarande fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk kommer att ingå i Midnattssolens trädgård.

Här kan du läsa mer om Insamlingsstiftelsen Midnattssolens trädgård Jokkmokk