Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Världens äldsta urfolkstidning – kan nu digitaliseras

Genom projektet Digitalisering Samefolkets arkiv är Region Norrbotten med och skapar förutsättningar för att världens just nu äldsta urfolkstidning kan digitaliseras och tillgängliggöras för både allmänheten och forskare. En viktig byggsten i och för det samiska kulturarvet och demokratin.

Samefolket

Tidningen Samefolket har getts ut sedan 1904 och är just nu världens äldsta urfolkstidning. Det är också den enda tidskriften som finns för vuxna på den svenska sidan av Sápmi. Magasinet används som viktigt källmaterial för forskare runt om i världen. Under åren har tidningens redaktörer samlat gamla tidningsnummer i kartonger som sedan förvarats i olika källarlokaler. Inför arbetet med boken Samefolket en samisk tidningshistoria 2019 påbörjades ett manuellt arbete med att gå igenom alla tidskrifter. I innehållet fanns det bland annat cirka 50 000 opublicerade fotografier och bildnegativ. Ett förprojekt genomfördes för att kartlägga vilka åtgärder som krävdes för att rädda detta historiska innehåll. Kontakt etablerades med Stockholm och Umeå universitet, Nordiska museet, Riksarkivet och Kungliga Biblioteket som dessutom lämnat ett intyg som stöd till projektet.

Tydlig projektplan

Projektet Digitalisering Samefolkets arkiv utgår från en tydlig projektplan där egen personal från Stiftelsen Samefolk samt konsulter kommer att jobba med projektet fortlöpande. Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att gå in med 500 000 kronor i projektet. För att säkerställa att arbetet utförs enligt vetenskapliga metoder kommer man att knyta till sig kompetens från universitet, statliga institutioner och myndigheter. Projektet startar i juni 2022 och pågår fram till maj 2025. Projektet utgår från Samefolkets övergripande jämställdhetsarbete.

Kan läsas av allmänheten

När projektet är klart och alla tidskrifter är digitaliserade kommer allmänheten och forskare kunna ta del av bilder, tidningar och andra dokument på en webb. Kunskapsspridning kring allt material kommer att ske genom seminarier och föreläsningar. Slutresultatet presenteras i en rapport samt i en bildutställning.