Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Högt söktryck på medfinansiering av EU-projekt

Den 1 november beslutade den regionala utvecklingsnämnden om ytterligare medfinansiering av EU-projekt på totalt 50 mkr.

Möten mellan människor.
Företagarfrukost på Boden Business Park 2022. Foto: Josefin Wiklund/Bodens kommun.

Region Norrbotten medfinansierar utvecklingsprojekt tillsammans med flera olika EU-fonder. Hittills i år har Region Norrbotten medfinansierat EU-projekt med ca 80 mkr. En ny sjuårig programperiod har startat och med den nya pengar. Alla finansieringsprogram har under hösten genomfört sina första utlysningar. En utlysning innebär ett fönster då projektägare kan söka pengar inom ett givet område.

– Vi ser nu att ett stort intresse från både nya och gamla projektägare som vill arbeta för att utveckla vår region nu när den nya programperioden startar, säger Monica Lejon, enhetschef för Näringsliv och samhälle vid Avdelningen för regional utveckling på Region Norrbotten.

Region Norrbotten har ett statligt anslag på cirka 130 kr miljoner som kan användas till medfinansiering av utvecklingsprojekt och företagsinvesteringar.

Sammanhållningspolitiken är EU:s viktigaste verktyg för att skapa tillväxt och jobb lokalt och regionalt i Europa. Politiken ligger bakom hundratusentals projekt i Europa som drivs med medel från olika fonder. Länder och regioner använder dessa pengar för att finansiera olika program.

För att projekten slutligen ska få grönt ljus att starta ska Strukturfondspartnerskapet prioritera vilka projekt som ska få EU-stöd från ESF och ERUF. Kommande mötesdatum för Strukturfondspartnerskapet är 9 december.

För Interreg-projekten gäller att Styrkommittén för Interreg beslutar om medfinansiering. Nästa möte sker 22-23 november.

Vill du veta mer?

Läs om finansieringsmöjligheter inom EU: Sammanhållningspolitk inom EU 
Läs om projektfinansiering: Projektfinansiering

Välkommen att kontakta Monica Lejon, enhetschef näringsliv och samhälle, om du har några frågor.
monica.lejon@norrbotten.se