Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Region Norrbotten kan vinna Svenska jämställdhetspriset

Region Norrbotten har som enda region utsetts till en av tio semifinalister till Svenska jämställdhetspriset 2023.

Svenska Jämställdhetspriset delas varje år ut av Sveriges kvinnoorganisationer till en aktör som aktivt bidragit till ett mer jämställt samhälle.

I år har 30 nomineringar kommit in och Region Norrbotten är en av de tio semifinalisterna.

För Region Norrbotten är motiveringen att vi ”sedan lång tid och på ett strategiskt och hållbart sätt jämställdhetsintegrerat organisationens styrning och verksamhet. Vid alla politiska beslut ställs krav på att motivera hur besluten påverkar kvinnor respektive män. Det genomgående jämställdhetsarbetet bidrar till en levande region.”

På Utveckla Norrbotten är jämställdhetsfrågorna ständigt levande. Jämställdhet och inkludering är en del av den sociala hållbarhet som ingår i vårt uppdrag på Utveckla Norrbotten. Arbetsplatser präglade av tolerans och öppenhet har till exempel lättare att rekrytera och behålla personal. Därför lanserade vi i år verktyget Develoop, ett stöd för att skapa en jämställd och inkluderande arbetsmiljö.

– Jämställdhet är något man gör, inte något man är. Det är viktigt att ta ner frågorna i det konkreta arbete som pågår varje dag, de får inte fastna i ett strategidokument i bokhyllan, säger Monica Lejon, enhetschef Näringsliv och Samhälle på Region Norrbotten.

Vem som får utmärkelsen presenteras i februari nästa år på Forum jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens.