Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

”Rubus Arcticus var jättekul och peppande”

Än finns det tid att söka Rubus Arcticus – ett av Sveriges största kulturstipendier. En av dem som tog chansen i fjol var filmskaparen Jon Blåhed, som på sitt tredje försök förärades stipendiet. – Man ska inte ge upp om man inte får det första gången, säger Jon dagen efter att han avslutat sommarens filmande av långfilmen Rörelser.

Jon Blåhed, Rubus Arcticus-stipendiat, står ute i naturen.
Jon Blåhed, Rubus Arcticus-stipendiat 2022.

Jon Blåhed från Tärendö har sedan 2017 uteslutande skapat filmer i Norrbotten. På streamingtjänster kan man bland annat se tv-serien Fejkpatienten, inspelad i Luleå, och långfilmen Inland. Rubus Arcticus gav honom arbetsro i förproduktionen av det nuvarande projektet: filmen om Korpelarörelsen, en religiös väckelserörelse i Tornedalen på 1930-talet.

– Jag har skrivit på det i sex år, det har varit en lång process, men nu är vi igång och filmar. Det är den första långfilmen någonsin på meänkieli. Bengt Pohjanen har översatt all dialog och filmen var inspirerad av hans bok Dagning Röd, säger Jon Blåhed.

– Nu har vi filmat halva filmen och det har gått jättebra. Nu har vi en mellanperiod och sedan ska vi filma i höst och i sedan avsluta i vinter i Tornedalen.

Stipendiet på 100 000 kr var välkommet.

– Det är alltid värdefullt med sådana här stipendier när man är frilansande kulturarbetare. Just då var jag mellan tv-serien och långfilmen. Det var jättekul och peppande. En fin motivering också som känns som att juryn fattat grejen med det jag sysslar med.

Årets stipendier har sista ansökningsdag 1 september. Jons tips är att lägga krut på en genomarbetad ansökan.

– Man måste lägga den tid som krävs för att lägga en bra ansökan, och försöka förklara hjärtligt och innerligt vad man har för syfte och hur man vill använda pengarna.   

Text: Sara Stylbäck Vesa

Pressmeddelande Rubus Arcticus 2022
Läs mer om stipendiet och ansök