Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Företagsbesök i Råne älvdal: ”Bidrar till hållbar tillväxt”

Besöksnäringen växer och frodas i Råne älvdal. Region Norrbottens strateger inom företagsstöd besökte nyligen några av företagen för att se hur investeringsstöden kommit till nytta.

Yellow Snow Husky Tours

Region Norrbotten beviljar årligen investeringsstöd till företag inom olika branscher. Besöksnäringen är en av de prioriterade branscherna.

En del av regionala utvecklingsavdelningens uppdrag är att besöka de företag som beviljats stöd. Det är viktigt att våra medarbetare som jobbar med företagsstöd på plats få se och höra vad investeringsstödet inneburit för företagets utveckling och den tillväxt som investeringen bidragit till.

Hundspannsturer

Den här gången var det några företag i Råneå älvdal som fick besök. Första stoppet var hos Yellow Snow Husky Tours i Krokträsk. Det är ett företag som drivs av Susanna Kouwenhoven, ursprungligen från Nederländerna. Hon driver en anläggning för hundspannsturer, med drygt 30 hundar av rasen Alaskan Huskey.

– Hundarna där verkar ha det fantastiskt bra. Man kan inte låta bli att bli lite småkär i dessa fina hundar, säger Anita Johansson, strateg inom företagsstöd.


Palle Andersson och Linn Hällefors driver Sörbyn Turism & Konferens. Foto: Anita Johansson

Därefter besöktes Sörbyn Turism & Konferens där våra medarbetare togs emot av Palle Andersson och Linn Hällefors. De fick se resultatet av de senaste investeringarna och hur de positivt utvecklat verksamheten. Palle berättade hur verksamheten i Sörbyn startat som en idrottsförening och sedan utvecklats till där de är idag.

Skoter och kälke

Sista besöket för dagen var i Lassbyn hos Aurora Safari Camp där Jonas Gejke tog emot. Han transporterade ut oss med skoter och kälke till campen.

Företaget Aurora Safaris AB, som var tidigt ute med arktisk ”vinterglamping”, har på tio år expanderat. Det driver nu tre lodger med ett utbud av natur- och kulturupplevelser: Aurora Safari Camp, The Outpost Lodge och The Floating Safari Camp. Företaget har uppmärksammats av turoperatörerna som säljer det arktiska Sverige. Aurora Sagaris vann 2023 det Stora turismpriset.


Jonas Gejkes Aurora Safaris omfattar nu tre anläggningar. Foto: Anita Johansson

– Vi hade en fantastisk dag i området. Som vanligt är det väldigt roligt att se hur våra investeringsstöd verkligen gör skillnad och bidrar till hållbar tillväxt, säger Anita Johansson.

Från Region Norrbotten deltog Elisabeth Johansson Englund, Tobias Kahn, Per-Anders Karlsson och Anita Johansson.

Nyfiken på våra företagsstöd? Läs mer här!