Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Så kan Norrbotten stärka sitt evenemangssamarbete

Evenemangsbranschen i Norrbotten efterfrågar mer prestigelöst samarbete, ökad professionalisering, bättre långsiktighet och mer stabila förutsättningar. Det framkommer i en förstudie som gjorts på uppdrag av Region Norrbotten kring strategiskt evenemangssamarbete.

Publikhav under konsert
Movits! spelade under Svenska Fjällpremiären 18 november 2023. Foto: Erik Wernerlich.

Förstudien har samlat drygt 60 professionella från olika delar av Norrbotten. Den har omfattat behovsinventering, idéinsamling och dialog om länets förutsättningar och kapacitet att ta emot och själva skapa stora och omtalade evenemang.

– Förstudien gav anledning att samlas kring en fråga som är viktig för framtiden och för Norrbottens attraktivitet. Möjligheterna är många och engagemanget är stort. Det här kan definitivt bli ett startskott för en höjd ambitionsnivå, säger Jenny Hakeberg, konsult på kommunikationsbyrån Lyssnen och processledare för förstudien.

Helene Johansson, verksamhetschef för Intressepolitik och kommunikation på RF-SISU Norrbotten håller med:

– När vi träffar idrotten nationellt så hör vi att det finns ett intresse för Norrbotten och det måste vi ta vara på för vi vet att stora evenemang, som exempelvis SM-veckan Luleå/Boden, ökar attraktionen i regionen.

Ung bransch under tillväxt

Evenemangsbranschen i Sverige är en ung näring på stark tillväxt där många små företag tillsammans med ideella krafter bär på kunskapsutvecklingen och driver evenemang med stor omsättning, många deltagare, underleverantörer och volontärer. Det stämmer väl in även här i Norrbotten.

– Just nu är stora evenemang en alldeles för lokal angelägenhet. Samverkan skulle kunna göra det mycket bättre och här finns det utvecklingspotential, säger Daniel Sonntag, eventansvarig i Gällivare kommun.

Norrbotten har goda förutsättningar för evenemang, men konkurrensen är hård och Norrbotten är ett befolkningsmässigt litet län med långa avstånd och en begränsad infrastruktur.

– Just därför är det viktigt att öka samverkan mellan idrottsrörelsen, besöksnäringen, näringsliv och offentliga aktörer på alla nivåer. Utan samverkan får Norrbotten svårt att hävda sig i konkurrensen. Det är tillsammans vi är starka, säger Helene Johansson, verksamhetschef för Intressepolitik och kommunikation på RF-SISU Norrbotten.

Vägen framåt

Dialogerna inom förstudien har mynnat ut i ett antal förslag om fortsatt arbete. I korthet föreslås:

  • Genomför ett pilotprojekt för planering och genomförande av ett större evenemang på nationell/internationell nivå i Norrbotten, där ett antal intresserade aktörer testar sig fram till långsiktigt stabila och framgångsrika samarbetsformer.
  • Minska hinder för samarbete kommuner emellan genom att utveckla befintligt regionalt evenemangsnätverk.
  • För en sonderande dialog med näringslivet om en regional fond där medel från samhällssponsrande bolag kan matchas med ansökningar från idrottsrörelsen och övrigt civilsamhälle, kulturbranschen, evenemangsbranschen, besöksnäringen samt kulturella och kreativa näringar.
  • Utred möjligheterna om att på sikt bilda ett regionalt eventbolag för Norrbotten som även arbetar strategiskt med event alternativt om att ge befintligt kommunalt bolag eller stiftelse ett utökat uppdrag att arbeta med strategiskt evenemangsarbete.

Nätverksseminarium om rapporten

I samband med att SM-veckan genomförs i Luleå och Boden den 20-26 mars presenteras förstudierapporten under ett seminarium för Regionala evenemangsnätverket i Norrbotten.
Rapporten finns att ladda ner här

Kontaktpersoner

Åsa Snällfot, strateg näringspolitik, Region Norrbotten, tel: 070-555 15 53,
e-post: asa.snallfot@norrbotten.se

Jenny Hakeberg, processledare, Lyssnen Kommunikation, tel: 070-375 86 45,
e-post: jenny.hakeberg@lyssnen.se

Helene Johansson, RF-SISU Norrbotten, tel: 070-686 04 49,
e-post: helene.johansson@rfsisu.se

Daniel Sonntag, eventansvarig, Gällivare kommun, tel: 0970-81 87 67,
e-post: daniel.sonntag@gallivare.se

Fredrika Johansson, Verksamhetschef Kulturcentrum Ebeneser Luleå, tel: 076-110 09 79,
e-post: fredrika@ebeneser.nu