Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Igelkotten firades på sverigefinnarnas dag

På sverigefinnarnas dag introducerade Polarbibblo ytterligare ett språk på sin webbplats. Plattformen för språkutveckling och läsfrämjande för barn har nu utökat sitt språkutbud med finska för att tillsammans med meänkieli, samiska språk och svenska ge barn möjlighet att utforska olika språkliga världar.

Tårtkalas med skolbarn.
Skolbarn på Emausskolan bjöds på tårtkalas när Polarbibblo lanserades på finska.

Polarbibblo drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten, men finns för alla barn i hela Sverige. Uppdraget att inleda förstudien av hur finska språket på bästa sätt kunde lyftas in på sajten kom från Kungliga Biblioteket 2022. Ett gediget arbete startade, bland annat genom ett ovärderligt samarbete med finsktalande elever på skolor i Mellansverige.

När det äntligen blev dags för lansering för finskan var det igelkotten som bjöd in till inflyttningskalas. Varje språk och varietet på Polarbibblo symboliseras nämligen av ett eget djur, igelkotten var djuret som röstades fram av barnen. Och kalas har det verkligen blivit! Bibliotek, skolor och finska föreningar över hela landet har beställt kalaskit, och uppemot 1800 barn har firat igelkottens ankomst.

Dessa barn har lyckligtvis inte upplevt den försvenskningsprocess som präglade Sverige för bara några generationer sedan, men dess konsekvenser är fortfarande synliga idag. Många har förlorat kontakten med sina ursprungsspråk, och trots att modersmålsundervisning nu erbjuds är det ofta begränsat till en kort stund varje vecka.

– Många barn kan inte få hjälp av sina föräldrar eller andra vuxna i sin närhet när de vill läsa eller skriva på andra språk än svenska och då känns det roligt att kunna erbjuda hjälp och stöd. De första trevande försöken kanske handlar om att spela ett språkspel på Polarbibblo, för att lite senare skriva en bildberättelse där barnet kan få feedback av vuxna redaktörer som talar deras eget språk, berättar Annette Kohkoinen som jobbar som webbansvarig för nationella minoritetsspråk på Polarbibblo.

Redaktörerna spelar en viktig roll på webbplatsen. Förutom att hjälpa barnen med språkutvecklingen ser dom till att inget stötande publiceras. Fula ord, mobbing eller påhopp tillåts inte. Polarbibblo är en trygg plats på internet. Av barn, för barn.

Du kan följa Polarbibblo:
Facebook
Instagram

Linda Kvenås

Kommunikatör

076-539 33 23
linda.kvenas@norrbotten.se