Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Karin Hübinette: ”Modigt att inte väja för svåra frågor”

För tredje året på raken leds Jokkmokk Arctic Talks av Karin Hübinette. Hon är känd för tv-publiken efter över tjugo år som SVT-journalist, då hon bland annat varit programledare för Agenda och haft en egen talkshow. Numera är hon också känd för dem som de senaste åren tagit del av våra panelsamtal och debatter om Norrbottens utveckling.

Kompetensutmaningen 810577

Vad tänker du om årets tema för Jokkmokk Arctic talks - intressekonflikter och svåra vägval?
– Väldigt intressant och svårt. I spåren av den gröna omställningen kommer också både gamla och nya konflikter upp till ytan. Å ena sidan så kan man övertygas av argument om klimatnytta, konkurrenskraft och säkerhetspolitiska aspekter. Å andra sidan så står människors livsbetingelser på spel. Jag tycker det är modigt av arrangörerna att inte väja för några av vår tids kanske mest komplexa men samtidigt relevanta frågor.

Nu är det tredje gången du är moderator för Jokkmokk Arctic Talks, och du har även lett samtalen om Norrbotten på Norra Scen i Almedalen de senaste åren. Vad har du själv lärt dig längs vägen?
– Otroligt mycket! Både om företag och industriutveckling, men kanske mest om människor och det otroliga engagemanget för regionen. Att den gröna omställningen i slutändan handlar just om människor är verkligen tydligt, de som bor där idag och som förväntas flytta dit imorgon. Många utmaningar på vägen, onekligen, men väldigt inspirerande att få följa på nära håll.

Varför ska man inte missa Jokkmokk Arctic Talks?
– Jag tycker det är en fantastisk möjlighet att kunna få ta del av heta samhällsfrågor mitt i marknadsmyllret, en perfekt kombination helt enkelt.