Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Ny utbildning ska stärka kulturlivet på Nordkalotten

I veckan kom det glada beskedet att en utbildning till internationell kulturproducent kommer att dra igång i Boden. Arbetet med att få till stånd utbildningen har pågått sedan 2018. – Jag hade nästan gett upp, säger Ricky Sandberg på Region Norrbotten.

Man framför mikrofon och datorskärmar.
Foto: Marty O'neill/Unsplash

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, som gett den tvååriga YH-utbildningen grönt ljus. I september kommer de första studenterna att kunna påbörja utbildningen, som delvis ska bedrivas på distans. Utbildningen utgår från Campus Sävast på Boden Business Park. Utbildningsanordnaren Almost There AB (tidigare Changemaker AB) håller där sedan tidigare en rad utbildningar inom spelindustri, besöksnäring och mathantverk.

Jan-Erik Lundström och Konstnärsgruppen i Luleå har arbetat fram studieplan, nätverk och själva ansökningarna för de tre ansökningsomgångarna.

Brist på rätt kompetens

En utbildning inom yrkeshögskolan ska alltid motsvara ett faktiskt behov av kompetens på arbetsmarknaden. Norrbotten är en av de regioner som satsar allra mest på kultur, och våra kommuner har höga ambitioner på kulturområdet. Men tillgången till rätt kompetens har inte hängt med. Det ska det bli ändring på nu.

– Det är tredje gången vi söker, så jag hade nästan börjat ge upp, säger Ricky Sandberg, konstkonsulent på Region Norrbotten och initiativtagare.


Tanken på en utbildning till kulturproducent väcktes hos Ricky Sandberg för flera år sedan och han arbetade med den första kartläggningen av behoven. De senaste åren har han drivit på frågan i egenskap av konstkonsulent på Region Norrbotten. Foto: Ulrika Englund.

En förstudie över hela Barentsregionen, delvis finansierad av Region Norrbotten, visade att det är svårt att rekrytera producenter som till exempel kan producera film, musik, utställningar och festivaler. Förstudien visade också en längtan efter mer samarbeten, dels över nationsgränserna men också mellan olika kulturella uttrycksformer.

– Det finns ett behov av länken mellan kulturen och publiken – en producent. Vi har så få konstnärer och de ska få vara konstnärer. Producenten är den som konst- och kulturutövarna ska skicka sina fakturor till. Samtidigt är den här länken verktyget för att presentera kulturen för en bred publik, den är med i utvecklingen och blir plattformen för att kulturen ska synliggöras och vara till för alla, säger Ricky Sandberg.

Fokus på Sápmi och Barents

Den nya utbildningen kommer att dels ge allmän kunskap om konst och kultur, med särskilt fokus på samtiden och demokratifrågor i Arktis – Sápmi och Barentsregionen – och kulturens roll i samhället. Dessutom får studenterna utbildning inom områden som projektledning, marknadsföring, administration, finansiering, kommunikation och internationell samverkan.

Under förstudiefasen var tanken att utbildningen var öppen för studenter från hela Nordkalotten: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Själva idén kom från ett tidigare utbyte och de broar som byggdes då. Sedan blev det krig och Ryssland föll ifrån, men det är fortfarande en internationell utbildning. Den ska bedrivas i klassrum och digitalt, och med praktik på kulturinstitutioner och kulturorganisationer. Den omfattar också genomförandet av ett eget projekt eller produktion.


Utbildningen ska drivas i Almost There AB:s regi på Campus Sävast i Boden. Foto: Bodens kommun/KOMM

– Tanken är inte att de ska bli anställda av de institutioner som redan finns, de ska skapa egna projekt, som till exempel ett ”Icehotel” eller ett litet galleri på landsbygden eller en egen festival. Min dröm är att de som går utbildningen ska verka och ha praktikplatser på de olika institutioner och evenemang som redan finns i området: till exempel Luleåbiennalen, Nattfestivalen i Korpilombolo och kulturhuvudstadsåret i Bodö. Då vinner man att eleverna lär sig men också inspirerar de institutioner och kulturevenemang vi har i Norrbotten och berikar dem, säger Ricky Sandberg.

Främjar attraktivitet

Norrbottens arbetsmarknad och ekonomi vilar idag tungt på basindustrin. En breddad och diversifierad arbetsmarknad främjar länets attraktivitet. Det gör också goda möjligheter att både ta del av och utöva kultur. Det är bland annat därför Region Norrbotten arbetat för att den nya utbildningen ska komma till stånd.

– Vi har jobbat med påverkansarbete sedan ett par år tillbaka gentemot YH-myndigheten i dialoger och med en skrivelse. Det här är ett resultat av ett långsiktigt påverkansarbete och vi är så glada och stolta att den här utbildningen blir av från hösten 2024, säger Stina Almkvist, strateg på regionala utvecklingsavdelningen.

Text: Sara Stylbäck Vesa