Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Nytt projekt stärker elitidrottares möjlighet till ”dubbla karriärer”

Nu utökar Luleå tekniska universitet sitt nära samarbete med idrottsförbund och topptränare. Ett nytt projekt göra det lättare för unga idrottare att kombinera en idrottssatsning med utbildning eller arbete. – Projektet kommer att bidra till att fler väljer Norrbotten, säger Helena Ölund (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Kvinna tävlar i skidorientering.
Skidorientering är en av de idrotter som omfattas av projektet. På bilden skidorienteraren Frida Sandberg. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

Det ska ske genom etablering av kompetenscentrum vid Luleå tekniska universitet (LTU). Från start berör projektet idrotterna alpint, skidskytte, längdskidor och skidorientering. De kompetenscentra som startas upp omfattar utbildning, forskning och innovation.

Projektet genomförs i samverkan mellan universitetet, näringslivet, idrottsföreningarna, idrottsförbunden, civilsamhället och kommunerna. Ett av målen är att LTU ska få status som Riksidrottsuniversitet.

Sedan tidigare finns det en satsning på Luleå tekniska universitet inom längdskidor och skidorientering.

”Hit ska de vilja flytta”

– I Norrbotten ska kan man kunna leva, bo och utvecklas som elitidrottare genom att satsa på dubbla karriärer. Killar och tjejer ska kunna kombinera elitidrott och studier eller arbete och idrott. Här ska elitidrottare kunna välja att stanna kvar – och hit ska de vilja flytta, säger Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för svenska längskidlandslaget och projektledare för det nya kompetenscentrumet.

I det nya kompetenscentret knyts än mer forskning till elitidrottsverksamheten på universitetet. Ny kunskap når snabbt ut till studenterna men ska även nå ut till allt från idrottsförbund, klubbar till idrottsgymnasier.

Dessutom intensifieras samarbetet med näringsliv, kommuner och Region Norrbotten för att maximera effekten av dubbla karriärer på plats i Norrbotten. Det handlar om att förbättra de förutsättningarna genom att erbjuda arbetstillfällen, karriärövergångar och traineeprogram. LKAB kommer här att göra en särskild satsning mot alpint på Luleå tekniska universitet.

”Välkommet tillskott”

– Projektet kommer att bidra till att fler väljer Norrbotten för studier och arbete, vilket blir ett välkommet tillskott på vår arbetsmarknad. Vi tror också att det på sikt blir ett lyft för idrottsanläggningar och idrottsföreningar runt om i länet, och det i sin tur kommer att gynna våra unga och deras hälsa, säger Helena Ölund, ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

Samverkansparter och medfinansiärer i nya kompetenscentet är Region Norrbotten, Svenska skidförbundet Alpint, Svenska skidskytteförbundet, Svenska skidförbundet längdåkning, Svenska orienteringsförbundet, Länsstyrelsen i Norrbotten, Sparbanken Nord, LKAB, Bodens kommun och Luleå kommun. Region Norrbotten medfinansierar satsningen med 3,2 miljoner kronor.