Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Tillgänglighet via digitalisering

Digitalisering har gjort det möjligt att skapa ett smartare och mer effektivt samhälle. Ett av flera viktiga steg med digitalisering är att utveckla digitala tjänster för att göra livet enklare för människor oavsett var de bor.

Tänk att träna i en virtuell värld – funkar det? 

– Vi jobbar för att göra fysioterapi mer tillgängligt för alla personer helt enkelt säger Emil Lilja, VD på Curest.

Curest är ett techbolag som har etablerat sig som ledande inom digital fysioterapi. Luleåföretaget har utvecklat en metod som gör det möjligt att rehaba på distans. Genom att använda VR-glasögon kan patienten genomföra sin träning hemma samtidigt som fysioterapeuten har koll på hur träningen går. Curest finns idag i Sverige och Norge med ambitionen att växa globalt.

Kan vi skapa bättre förutsättningar för våra landsbygder med digital teknik?

– Vi jobbar vi för att minska ojämlikheter mellan städer och landsbygd och inkludera alla, säger Dajana Sabljak, Luleå tekniska universitet.

Digitalisering på landsbygder är viktigt för ett inkluderande samhälle. Smarta, livskraftiga byar, SMALL, är ett projekt där man försöker fånga upp samverkan kring digital teknik. Projektet använder befintlig digital teknik för att testa olika tjänster ute på landsbygden.

– Stödet betyder mycket, vi ser de fantastiska resultaten och när man bor och lever här själv så blir man jätteglad över den skillnad vi gör, säger Mari Runardotter, Luleå tekniska universitet.

 

Här hittar du hela serien Hit gick pengarna