Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll Hoppa direkt till artikel

Validering – viktigt verktyg för ta vara på kompetens

Hur gör man för att bedöma en människas faktiska kompetens? Oavsett hur den förvärvats? Under konferensen ”Validering i Norrbotten – så gör vi” fick deltagarna lära sig hur några aktörer i länet jobbar.


Murarutbildningens övningsobjekt som byggs upp och rivs ned i undervisningen.

Validering handlar om just detta: att värdera vad en person faktiskt kan och omsätta det till ett betyg eller intyg. Metoderna är många och processen varierar mellan branscher och yrken.

Under två intensiva halvdagar gjordes bland annat ett studiebesök hos Utbildning Nord i Övertorneå. Här fick deltagarna se hur validering kan gå till inom bygg och måleri. Den som ska valideras får visa sina kunskaper praktiskt i utbildningslokalerna på Hedenäset. Här har alltifrån innerväggar och golv till badrum och murade fasader byggts upp som övningsobjekt.

–Vi jobbar bara med riktiga material, det är kostsamt men viktigt. Det är ju det eleverna ska klara att arbeta med i verkliga livet sedan. Ofta ser vi direkt om en student har tillräcklig kunskap för att valideras, bara genom att se på hur de håller penseln eller arbetar med verktygen, sade Urban Karlsson, yrkeslärare.

Utbildar för tre länder

Norrbotten har stor brist på arbetskraft. Validering är ett sätt att säkra upp att vi inte tappar bort den kompetens vi faktiskt har i länet. Konferensen arrangerades av Norrbottens Kommuner inom projektet North Sweden Green Deal.


Dusanka Catak, som driver valideringsarbetet inom North Sweden Green Deal, inledde konferensen i Utbildning Nords lokaler.

Utbildning Nord anordnar utbildningar för de finska, norska och svenska arbetsmarknaderna. Att eleverna ska kunna ta arbete i samtliga länder efter avslutad utbildning eller validering är en grundprincip. Det ger eleverna en bred arbetsmarknad och underlättar kompetensförsörjningen i de nordligaste delarna av länderna.

Här finns en bredd av yrkesutbildningar för dagens bristyrken men också spets - i lokalerna på Hedenäset finns bland annat Sveriges enda utbildning för skomakare.

Text: Matilda Wikberg