Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

PTS bredbandsförslag missar målet

Det är dyrt att bygga ut bredbandsnätet till glesbygd och landsbygd. Nu tillförs tre miljarder till Sveriges bredbandsutbyggnad, men det kommer inte att underlätta utbyggnaden där stödet som bäst behövs. Det menar de sju nordligaste regionerna efter att ha tagit del av Post- och telestyrelsens förslag.

Digital betalning med kreditkort i kiosk.
Foto: Maskot Bildbyrå/Johnér Bildbyrå.

Post och telestyrelsen (PTS) har lämnat en rapport med rekommendationer om hur stödet, Satsning på utbyggnad av bredband i områden med särskilda utmaningar, ska användas. I rapporten rekommenderar PTS att en modell för bredbandsstöd som redan finns ska användas när de tre miljarderna fördelas.

I en skrivelse ställd till Regeringskansliet motsätter sig nu de sju nordligaste regionerna myndighetens slutsatser.

Den rekommenderade modellen löser inte problemet, anser de. Den varken träffar områden med särskilda utmaningar eller tar hänsyn till högre utbyggnadskostnader i gles- och landsbygd. Det är ju det som borde vara fokus för de medel som ska fördelas, menar de sju nordlänen, genom sina regionala utvecklingsdirektörer.

I skrivelsen lyfter direktörerna fram att de tre miljarderna kommer från jordbrukspolitiken. Därmed är huvudsyftet att skapa konkurrenskraft och minska socioekonomiska skillnader på lands- och glesbygd.

Men den här modellen är utformad så att stödet kommer att missa det målet, slår de sju nordligaste regionerna fast. Stödet kommer att hamna i stora områden i konkurrens, där de mest kostnadseffektiva utbyggnaderna ges prioritet.

Nu behöver PTS få nya och tydligare direktiv, står det i skrivelsen. Områden som faktiskt har särskilda utmaningar måste definieras. När stödet fördelas måste PTS också ta hänsyn till långa avstånd, anser regionerna.

Skrivelse PTS bredbandsmodell är inte anpassad för områden med låg utbyggnadsgrad (pdf)

Vill du veta mer?

Välkommen att kontakta Roger Ylinenpää om du har några frågor.
roger.ylinepaa@norrbotten.se