Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

EU-val, geopolitisk oro och grön omställning – hur påverkas norra Sverige?

Den 17–18 april träffas politiker, beslutsfattare, näringslivsrepresentanter och tjänstepersoner från Sveriges fyra nordligaste län i Sundsvall. Där ska de bland annat ta del av nya lagförslag från EU och diskutera hur dessa påverkar norra Sverige.

Konferenssal och porträttbild av Anders Öberg.
Anders Öberg ser fram emot året Europaforum. Bilden är från fjolårets konferens i Umeå. Foto: Patrick Trägårdh, Umeåbild samt pressbild från Region Norrbotten.

Det är dags för det politiska nätverket Europaforum Norra Sveriges årliga konferens. Årets tema är EU-val, geopolitisk oro och grön omställning – hur påverkas norra Sverige?

– Europaforum Norra Sverige är en viktig arena för oss regionala och lokala politiker. Där kan vi föra samtal och utbyta erfarenheter med beslutsfattare från både EU och nationell nivå. Det bidrar till en ömsesidig förståelse för de nordliga regionernas speciella förutsättningar, utveckling och intressen, säger Anders Öberg, Regionstyrelsens ordförande i Region Norrbotten.

Aktuella frågor

Några av de aktuella frågorna som kommer att diskuteras under konferensen i Sundsvall är:

  • Vad betyder EU:s hållbarhetsinitiativ och lagarna Green Deal och Fit for 55 för norra Sverige? Vilka effekter får de på näringslivet?
  • Det förändrade geopolitiska läget som gör att EU ser på norra Europa utifrån en ny synvinkel. Kopplingarna mellan norra Sverige, Norge och Finland blir allt viktigare och EU:s transportstråk och självförsörjning av bland annat råvaror har hamnat i blickfånget.
  • Regionernas roll i det framtida EU, efter 2027. EU:s regionalpolitik, sammanhållningspolitiken, står inför ett stort omvandlingstryck. Det är viktiga utvecklingsmedel för norra Sverige som står på spel.
  • Valet till Europaparlamentet den 9 juni. Vilka frågor är aktuella och varför är det så viktigt att vi röstar? Det blir även samtal om hur norra Sveriges intressen kan tas tillvara kopplat till EU-valet.

Under konferensen kan deltagarna lyssna på samtal mellan beslutsfattare och högre tjänstepersoner från EU- och nationell nivå samt regionala och lokala politiker från norra Sverige. Det ges också tillfällen att delta i diskussioner, ställa frågor och få nya perspektiv på aktuella EU-frågor.

”Viktiga dagar”

– Jag ser fram emot dessa viktiga dagar. Vi möts i en tid där sammanhållningspolitiken är viktigare än någonsin. Jag och är övertygad om att de kommer att bidra till ett givande erfarenhetsutbyte och ett steg framåt i samverkan, säger Anders Öberg.


Foto: Patrick Trägårdh/Umeåbild

Några av talarna under dagarna:

  • Anders Ahnlid, generaldirektör, Kommerskollegium
  • Sofia Alves, direktör, EU-kommissionens generaldirektorat för regional- och stadspolitik (DG REGIO)
  • Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker
  • Mattias Moberg, enhetschef, Infrastruktur och landsbygdsdepartementet
  • Annika Wäppling Korzinek, Head of representation, EU-kommissionen Sverige
  • Ebbe Deraas, försvarskoordinator, Mid-Norway

Se Europaforum 2024 som livesändning

Här är länkarna till sändningarna:

Europaforum 2024 - Dag 1 (youtube.com)

Europaforum 2024 - Dag 2 (youtube.com)

För fullständigt program, gå in på:

EUROPAFORUM 2024 I SUNDSVALL

Fakta: EFNS

Europaforum Norra Sverige (EFNS) är ett politiskt nätverk som samlar Sveriges fyra nordligaste regioner för att tillvarata norra Sveriges intressen i frågor med en tydlig EU-dimension.

Forumet har i mer än 20 år fört fram norra Sveriges ståndpunkter med en gemensam röst.

Det som gör nätverket unikt är EFNS förmåga att samverka över partigränser mellan aktörer på lokal, regional, nationell och EU-nivå och i syfte att gynna norra Sveriges intressen i EU-politiken.

Fakta: Sammanhållningspolitik

Sammanhållningspolitiken syftar till att utveckla Europas regioner genom att minska regionala skillnader och ojämlikhet mellan människor. Målet är att bidra till en ekonomisk, social och territoriell sammanhållning inom Europa.

För Norrbottens del resulterar sammanhållningspolitiken i stora summor i EU-medel som ska motverka nackdelar vi har, som exempelvis långa avstånd och gleshet.
Här kan du läsa mer om sammanhållningspolitiken.