Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

UF-företag fick pris för social hållbarhet

Region Norrbotten deltog som tävlingsvärd på årets UF-mässa i Luleå Energi Arena. Vi delade ut priset till årets socialt hållbara företag och pratade med ungdomar om vad de önskar sig av livet i Norrbotten.

Tre tjejer håller i en prischeck och en blombukett
Furuhedsskolan kammade hem priset för året socialt hållbara företag. Foto: Lisa Björk Photography

 Social hållbarhet är otroligt viktigt för att bygga ett Norrbotten där människor trivs och utvecklas. Region Norrbotten har fått ta del av fantastiska affärsidéer från årets UF-företag som bidrar till social hållbarhet, säger vår medarbetare Erika Falk.

Priset till årets socialt hållbara företag gick till BarngympaKalix. UF-företaget, som drivs av Tindra Svanberg Kammersten, Elli Gavelin och Viola Morin Petersson, erbjuder skräddarsydd barngympa till barnkalas.

Motiveringen var:

Med individen i fokus och som en tydlig lösning på en social utmaning har BarngympaKalix UF utvecklat en hållbar och framgångsrik affärsidé och ett arbetssätt som utgår från möjligheter. Med kunskap, flexibilitet, lyhördhet och en fantastisk människosyn har BarngympaKalix UF, på ett självklart sätt, skapat inkluderande miljöer som tydligt bidrar till fysisk och psykisk hälsa. BarngympaKalix UF ger på ett föredömligt sätt möjlighet till rörelse och socialisering för alla och har på kort tid gjort stor skillnad i människors liv.

Ungas tankar om Norrbotten

Just nu håller Region Norrbotten på att samla in norrbottningarnas tankar och åsikter om länets framtid. De behövs till till arbetet med att ta fram en ny färdplan till 2040, den regionala utvecklingsstrategin. Vi passade på att fråga de unga deltagarna på UF-mässan vad de behövde för att trivas i Norrbotten idag och i framtiden.

Här är några av svaren:

  • Ett tryggt och säkert samhälle med ett levande näringsliv
  • Mångfald och jämställdhet i både privatlivet och yrkeslivet
  • Möjlighet att leva hållbart ur ekonomi- och miljöperspektiv
  • Tillgång till god och gratis sjukvård och skola
  • Ökat antal bostäder
  • Förbättrat utbud av affärer, kultur, restauranger och mötesplatser
  • Tillgång till fler fritidsaktiviteter
  • Bättre kommunikationer inklusive fler bussar
  • Förbättrad tillgång till faciliteter som ishall, badhus och sporthall.