Öppna sidans huvudnavigering Öppna sidans huvudnavigering Hoppa till sidans innehåll

Livsstilsmigration till Norrbotten – hela Sverige lyssnar

Det var fullsatt på Reglabs konferens när North Sweden Green Deal berättade om arbetet med att få nya invånare till Norrbotten.

Stina Almkvist och Annika Fredriksson står under Reglab-skylt.
Stina Almkvist, Region Norrbotten och Annika Fredriksson, Swedish Lapland Visitors Board var på plats i Göteborg för en dragning av attraktionsarbetet i North Sweden Green Deal. Foto: Åsa Snällfot

Reglab är ett forum för regional utveckling. Just nu hålls Reglabs årliga konferens i Göteborg. Vi från North Sweden Green Deal var inbjudna för att berätta om hur vi tillsammans med våra 14 kommuner i Norrbotten arbetar med mottagarkapacitet och attraktionskraft.

En aktiv publik ställde kloka frågor. En del av dem berörde utmaningar alla regioner i någon mån kämpar med. Det handlade om frågor som kompetensbrist, krympande kommuner, bostadsbrist och åldrande befolkning. Norrbotten sticker dock ut ordentligt för att vår utmaning är större och mer samhällsomdanande.

Det var många som efter dragningen kom fram och ville hålla kontakt för att höra hur det går för oss. De ville också veta mer om verktyg och metoder vi använt längs vägen.

Förändrad roll

Ett annat pass handlade om regionernas förändrade roll över tiden. Ibland har rollen varit en kraft för expansion, ibland för decentralisering, ibland för konkurrens. Nu handlar utmaningen om mer eller mindre stor samhällsomställning.

Hur ställer vi då om från kortsiktiga projekt till mer långsiktiga och strategiska arbeten, samtidigt som arbetet är organiserat efter EU:s projektstruktur? Vad behöver vi förändra och vad kan vi sluta med? Hur kombinerar man samverkansrollen med att samtidigt vara proaktiv och leda? Den dubbla uppgiften som med ett tjusigt ord heter assymetrisk styrning.

Utmanande frågor

Vi var 400 personer från landets alla regioner och sex personer från Region Norrbotten som inspirerats, bollat och bytt erfarenheter inför den stora omställning vi, våra kommuner och andra samverkansaktörer är mitt uppe i. Nödvändiga, inspirerande och utmanande frågor har formulerats. De kommer hjälpa oss på den skumpiga resan framåt - så den stora industriomställningen också kan bli den hållbara samhällsomställningen.

Text: Stina Almkvist

_____________________________

North Sweden Green Deal är ett initiativ för att förverkliga en hållbar samhällsomställning, i kölvattnet av de nya industrietableringarna.

Projektet drivs av Region Norrbotten och Region Västerbotten tillsammans med en mängd andra aktörer. Det finansieras av Europeiska regionalfonden (ERUF).